Impozite mai mari pentru locuinţe

Impozite mai mari pentru locuinţe

Blocată în probleme tehnice, ideea Guvernului de a creşte impozitele pentru proprietăţi n-a fost complet abandonată. Pentru că nu pot fi încă raportate la grilele notariale, acestea se vor calcula ca şi în anii anteriori. Doar că baza de impozitare va fi majorată cu până la 50 la sută. O decizie în acest sens a fost deja luată în Coaliţiei, a anunţat şeful Executivului.

Peste valul de scumpiri care afectează grav bugetul famiilor din România, Guvernul anunţă o majorare semnificativă a cotei de impozitare. Dările către administraţiilor locale vor creşte anul viitor cu până la 50 la sută.

În prezent, cotele de impozitare au valori cuprinse între 0.2 % pentru clădirile rezidenţiale şi 1,3% pentru cele nerezidenţiale. Senatorii PSD şi PNL au dat deja undă verde modificărilor acestor valori.

Doar în 2023, primăriile ar urma să colecteze suplimentar la bugetele locale 2,8 miliarde de lei. Suma va acoperi creşterile salariale din administraţiile din întreaga ţară.

În Timişoara cota de impozitare este cea mai mare din ţară. Municipalitatea a mărit taxa anul trecut de la 0,6% la 1,95%. Şi în Galaţi valoare impozitelor pe proprietate este printre cele mai ridicate.

Râmâne însă la latitudinea primarilor dacă vor dispune sau nu majorările. În România sunt aproximativ 9 milioane de locuinţe. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de proprietari. Peste 95% dintre români sunt posesorii casei în care trăiesc.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt