„Pâinea noastră cea de toate zilele” a ajuns să fie cumpărată cu porţia de români. Clasica franzelă ajunge la aproape doi
lei. Lanţul scumpirilor porneşte de la sursă. Fermierii au cheltuieli mai mari şi au crescut preţul grâului. La rândul lor,
distribuitorii au simţit din plin scumpirile la carburanţi. Şi comercianţii au cheltuieli mai mari şi au scumpit produsele.
Făina costă cu peste 20% mai mult, faţţă de anul trecut. În final, cel care resimte toate aceste scumpiri este românul de
rând - cumpărătorul - care a găsit repede o soluţie: cumpără mai puţin.
Alimentul de bază la români - pâinea, care nu lipseşte de la nicio masă, ne ustură la buzunare. S-a scumpit cu aproape
17% în ultimul an, potrivit BNR, mult peste media inflaţiei. Şi materia primă - făina - s-a scumpit cu peste 20%.
Încă din faza de materie primă vedem consecinţele scumpirilor. Preţul grâului a atins maximul ultimilor 14 ani,
după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar agricultorii s-au confruntat, în ultimul an, şi cu alte probleme.
Iar proprietarii de fabrici de pâine se văd nevoiţi să ţină pasul cu scumpirile…cum altfel…crescând preţul.
Toate cerealele au atins niveluri record de preţ - care se văd direct în buzunarele cumpărătorilor. De exemplu, uleiul a
înrgistrat creşteri de preţui de peste 30%.
Anul trecut, recolta de floarea soarelui a României a fost de peste 11 milioane de tone, cea mai mare producţie din 2007.
În ceea ce priveşte grâul, însă, ţara noastră a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste
40% din cauza secetei. Iar scenariul este aşteptat să se repete şi în acest an.