Scăderea inflaţiei nu are, practic, niciun efect în buzunarul cetăţeanului, consideră profesorul universitar de economie Mircea Coşea. „Pe cine încălzeşte că a scăzut inflaţia cu un procent dacă la zahăr preţul a crescut cu 60 la sută? Importantă este puterea de cumpărare”, a declarat Coşea la Prima News.
El se aşteaptă ca spre jumătatea anului să scadă preţurile la produsele alimentare, dar aceasta va avea loc în urmă scăderii consumului, din păcate. „Noi trebuie să ne temem că vom intra iar într-o perioadă de alimentaţie de proastă calitate, pentru că lanţurile de magazine vor scădea calitatea, pentru a mai reduce preţurile”, a spus Coşea.
Specialistul în economie spune că nu producem mai mult de 25-30 din produsele de bază. „Aproape 90 la sută la zahăr, 60 la sută la porc. Până nu vom rezolva raportul dintre producţie şi prelucrarea în ţară nu putem să atacăm inflaţia”, a explicat Coşea. El consideră că guvernul ar trebui să fie mai preocupat de siguranţa lanţului alimentar şi să-i sprijine pe fermierii români afectaţi de secetă, pesta porcină şi războiul din Ucraina.
Mircea Coşea consideră că nu există o soluţie miraculoasă de reducere a preţurilor prin reducerea TVA, pentru că asta nu presupune neapărat reducerea preţurilor la alimente.
Alina Creţu, preşedintele APPR, a adăugat că instabilitatea economică şi politică din alte ţări fac previziunile pentru producţia agricolă aproape imposibile.
„Au fost lanţuri de aprovizionare întrerupte de conflictul din Ucraina, au fost stocuri foarte mari deţinute de Rusia şi de Ucraina, care au fost scoase la iveală abia acum. Totuşi, creşterile de preţ nu vor continua la nesfârşit şi se va face cumva reaşezarea preţurilor, dar oricum cineva va avea de pierdut”, a spus Alina Creţu.