Europarlamentar: Nu putem opri tranzitul cerealelor ucrainene, am condamna la moarte oameni din Africa. Fermierii: Vrem bărbăţie din partea statului român la negocieri

Europarlamentar: Nu putem opri tranzitul cerealelor ucrainene, am condamna la moarte oameni din Africa. Fermierii: Vrem bărbăţie din partea statului român la negocieri

Comisia Europeană trebuie să găsească soluţii în maximum două săptămâni pentru ţările care au de suferit din cauza cerealelor ucrainene, a declarat la Prima News europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură.

„Din nefericire, n-am reuşit să comunicăm constant din partea României care este problema. Nu vom lăsa ca lucrurile să rămână aşa, ca celelalte state să blocheze tranzitul şi noi să rămânem singura ţară, ne-ar lăsa fără fermieri. În maximum 30 de zile trebuie rezolvată această problemă. Va veni peste noi producţia din anul acesta şi e nevoie de spaţiu”, a spus Buda.

El spune că a fost primul care i-a atras atenţia preşedintelui CE, printr-o scrisoare, că va apărea această problemă a cerealelor ucrainene.

„Cred că va fi varianta impunerii unei taxe pentru produsele ucrainene, pentru că nu putem opri tranzitul. Am condamna la moarte oamenii din alte zone, cum ar fi Africa. Eu cred că este posibil din punct de vedere tehnic să fie separate coridoarele de transport. Cele patru ţări care au declarat că vor opri tranzitul cerealelor ucrainene nu au făcut acest lucru încă, doar pun o presiune necesară pe Comisia Europeană”, a spus oficialul.

El a spus că miercuri vor avea loc discuţii între miniştrii agriculturii din România şi Ucraina.

Discuţii de la care fermierii români au aşteptări.

„Noi vrem bărbăţie din partea statului român la această întâlnire. Vrem clar şi noi să oprim importul de cereale din România, dorim o hotărâre clară să se stopeze importurile. În afară de secvenţa aia de film cu ministrul Daea care s-a urcat în maşina cu cereale, eu n-am văzut şi nu ştiu nimic de niciun control”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor Români, Ion Cioroianu.

Dar „buna voinţă” a lui Petre Daea nu este suficientă pentru fermierii români, îngropaţi de cerealele ucrainene.

„Solicităm să fie ministrul mult mai vocal şi să comunice mult mai bine, poate face ceva, dar lumea nu ştie că face. Noi am iniţiat protestul pentru a pune mai mare presiune pe CE”, a subliniat Tiberiu Stan, vicepreşedintele Asociaţiei Grânarii.

Fermierul a arătat că Ucraina a dorit să discute cu România acum ceva timp, dar nu ar fi primit răspuns.

„UE să înţeleagă că trebuie să ne respecte drepturile. Comisia Europeană era responsabilă să ia măsuri de protecţie faţă de noi, din contra, ne-au expus şi mai mult. E nevoie de o negociere mai dură cu CE a României şi a celorlalte state implicate. Europa vrea să prelungească până în 2024 reglementările privind cerealele ucrainene”, a declarat Stan.

El a mai spus că marii procesatori din România cumpără acum numai din Ucraina, în timp ce noi producem la standarde europene, cu costuri mult ridicate.

„Preferă să facă ulei cu meterie primă din Ucraina sau să aducă direct ulei din Ucraina”, a spus cultivatorul.

Alina Creţu, director executiv al APPR, a subliniat că statul trebuie să ia măsuri ca această tranzitare a cerealelor ucrainene pe teritoriul României să nu se transporte în import, pentru că deja au scăzut comenzile pentru producţiile autohtone.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt