Guvernul Ciucă, la ora bilanţului

Guvernul Ciucă, la ora bilanţului

În doar un an şi jumătate de mandat al lui Nicolae Ciucă, datoria publică a României a crescut cu peste 100 de miliarde de lei. O analiză a Comisiei Europene arată că ţara noastră se confruntă cu mari dezechilibre economice. Un bilanţ al guvernului Ciucă realizat de Focus arată de ce creşterea de aproape 5% a Produsului Intern Brut din 2022 nu se reflectă într-o viaţă mai bună a românilor.

În timpul guvernării Ciucă românii au avut parte de cea mai mare inflaţie a ultimelor după decenii. Când guvernul Ciucă a intrat în atribuţii, inflaţia era de 8,4%. În 10 luni , s-a dublat. Românii s-au confruntat cu cele mai scumpe sărbători de iarnă din ultimii 20 de ani.

Guvernul a răspuns cu creşteri ale punctului de pensie, ale salariului minim şi acordarea unor ajutoare sociale persoanelor defavorizate, precum cardurile de alimente, cardurile de energie sau reducerea la carburanţi. Acestea însă nu au ţinut ritmul scumpirilor. În timp ce inflaţia a muscat din puterea de cumpărare a oamenilor, premierul se lăuda cu creşterea PIB-ului.

Dar execuţia bugetară a primului trimestru a arătat o gaură bugetară de aproape 23 de miliarde de lei. Reacţia guvernului? O ordonanţă de urgenţă ce poate reduce cheltuielile bugetare cu 5 miliarde de lei. Un raport al specialiştilor de la Comisia Europeană atrage atenţia asupra deficitului excesiv, care depăşeşte 50% din PIB.

La puţin timp după învestirea guvernului Ciucă, Rusia a invadat Ucraina. A fost unul dintre pretextele favorite ale guvernului pentru creşterea preţurilor, mai ales în domeniul energiei, unde guvernul a modificat de 7 ori o ordonanţă de urgenţă care avea rolul de a limita scumpirile.

Preţurile în energie începuseră însp să crească înainte de declanşarea războiului. Iar Guvernul a prefrat să intervină tarziu tocmai pentru a profitat de situaţie. Au venit mai mulţi bani la buget. Criza energetică a adus in atentie o altă problema. Lipsa de interes a Guvernului pentru investitiile din acest domeniu. Iar tragedia de la mina Jilţ, de la începutul anului, a venit ca o tristă confirmare.

În timp ce dramuia fiecare ban pentru a ajuta si românii să facă faţă scumpirilor, Guvernul a acordat un real ajutor Ucrainei.

În schimb nu a reuşit să îşi consolideze poziţia internaţională bună şi să adere la spaţiul Schengen. Dacă cu o lună înaintea consiliului JAI din decembrie, Lucian Bode şi alţi oficiali români erau siguri de accederea la spaţiul liber european, eşecul aderării nu a fost niciun moment asumat.

Chiar dacă a fost susţinută de Germania şi Franţa, aderarea României a fost blocată de voturile Austriei şi Ţărilor de Jos. Bilanţul guvernului Nicolae Ciucă continuă mâine la Focus 18, unde vom prezenta cum s-au descurcat oficialii în educaţie, agricultură sau investiţiile cu crizele pe care le-au intampinat si mai ales cu provocarile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt