Guvernul Ciucă, la ora bilanțului - Prima News

Guvernul Ciucă, la ora bilanțului

În doar un an și jumătate de mandat al lui Nicolae Ciucă, datoria publică a României a crescut cu peste 100 de miliarde de lei. O analiză a Comisiei Europene arată că țara noastră se confruntă cu mari dezechilibre economice. Un bilanț al guvernului Ciucă realizat de Focus arată de ce creșterea de aproape 5% a Produsului Intern Brut din 2022 nu se reflectă într-o viață mai bună a românilor.

În timpul guvernării Ciucă românii au avut parte de cea mai mare inflație a ultimelor după decenii. Când guvernul Ciucă a intrat în atribuții, inflația era de 8,4%. În 10 luni , s-a dublat. Românii s-au confruntat cu cele mai scumpe sărbători de iarnă din ultimii 20 de ani.

Guvernul a răspuns cu creșteri ale punctului de pensie, ale salariului minim și acordarea unor ajutoare sociale persoanelor defavorizate, precum cardurile de alimente, cardurile de energie sau reducerea la carburanți. Acestea însă nu au ținut ritmul scumpirilor. În timp ce inflația a muscat din puterea de cumpărare a oamenilor, premierul se lăuda cu creșterea PIB-ului.

Dar execuția bugetară a primului trimestru a arătat o gaură bugetară de aproape 23 de miliarde de lei. Reacția guvernului? O ordonanță de urgență ce poate reduce cheltuielile bugetare cu 5 miliarde de lei. Un raport al specialiștilor de la Comisia Europeană atrage atenția asupra deficitului excesiv, care depășește 50% din PIB.

La puțin timp după învestirea guvernului Ciucă, Rusia a invadat Ucraina. A fost unul dintre pretextele favorite ale guvernului pentru creșterea prețurilor, mai ales în domeniul energiei, unde guvernul a modificat de 7 ori o ordonanță de urgență care avea rolul de a limita scumpirile.

Preţurile în energie începuseră însp să crească înainte de declanşarea războiului. Iar Guvernul a prefrat să intervină tarziu tocmai pentru a profitat de situație. Au venit mai mulți bani la buget. Criza energetică a adus in atentie o altă problema. Lipsa de interes a Guvernului pentru investitiile din acest domeniu. Iar tragedia de la mina Jilţ, de la începutul anului, a venit ca o tristă confirmare.

În timp ce dramuia fiecare ban pentru a ajuta si românii să facă față scumpirilor, Guvernul a acordat un real ajutor Ucrainei.

În schimb nu a reuşit să îşi consolideze poziţia internaţională bună şi să adere la spaţiul Schengen. Dacă cu o lună înaintea consiliului JAI din decembrie, Lucian Bode şi alţi oficiali români erau siguri de accederea la spaţiul liber european, eşecul aderării nu a fost niciun moment asumat.

Chiar dacă a fost susţinută de Germania şi Franţa, aderarea României a fost blocată de voturile Austriei şi Ţărilor de Jos. Bilanţul guvernului Nicolae Ciucă continuă mâine la Focus 18, unde vom prezenta cum s-au descurcat oficialii în educaţie, agricultură sau investiţiile cu crizele pe care le-au intampinat si mai ales cu provocarile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.Total
0
Shares
Total
0
Share