Guvernul caută bani pentru salarii şi pensii

Guvernul caută bani pentru salarii şi pensii

România nu este în pericol de recesiune, aşa cum se întâmplă cu alte state din Uniunea Europeană. Este anunţul premierului Nicolae Ciucă care susţine că ţara noastră este pregătită şi că au fost luate măsuri pentru a evita o criză. Mai mult, şeful Executivului afirmă că, până acum, datele arată o creştere economică de aproape 5%. Propunerea PNL pentru creşterea pensiilor este de 15%, atât cât este rata inflaţiei. PSD vorbeşte însă despre un salariul minim care ar ajunge la anul la 3.000 de lei.

Măsurile luate până acum de guvern, spune şeful acestuia, pare că au dat roade. Iar România, afirmă Ciucă, nu doar că nu se apropie de o criză şi mai mare, ci chiar are o creşţere economică. Analiştii economii sunt însă rezervaţi. Nu este momentul, spun ei, ca executivul să ia măsuri populiste, iar situaţia economică a României trebuie privită cât mai realist.

Guvernul intenţionează să majoreze pensiile cu un procent egal cu rata inflaţiei.

În ceea ce priveşte salariul minim, mingea e în curtea PSD, care deţine ministerul de resort. Sociali democraţii ar vrea ca, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut să ajungă la 3.000 de lei. De la începutul anului 2022, salariul minim brut este de 2.550 de lei, asta înseamnă că angajatul primeşte acum în mână 1524 de lei. Daca brutul ar ajunge la 3 mii de lei, banii pe care angajatul i-ar lua ar fi de 1.774, deci o creştere de 250 de lei.

În România 1,3 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt