Fermier executat de traderi: ”Guvernanţii ne-au lăsat baltă! Ieşim în stradă cu tractoarele!”

Fermier executat de traderi: ”Guvernanţii ne-au lăsat baltă! Ieşim în stradă cu tractoarele!”

După seceta care a distrus mare parte din culturile agricole de anul acesta, mulţi fermieri sunt în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile. În timp ce aceşti agricultori sunt într-o situaţie disperată, unii traderi, furnizori de inputuri îşi freacă mâinile de bucurie, pentru că au posibilitatea să-i execute pe fermieri. Toate acestea în timp ce ţara noastră se află într-o criză politică după alegerile parlamentare, iar ordonanţele de urgenţă menite să-i ajute pe fermieri au rămas nefinalizate.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, un fermier aflat într-o astfel de situaţie disperată a stat de vorbă cu Ovidiu Ghinea şi a explicat situaţia prin care trece, cerând în acelaşi timp ajutor din partea guvernanţilor – nu ceva nemeritat, ci doar măsurile pe care chiar aceştia le-am promis.

”Avem şi noi două OUG-uri care nu s-au finalizat până acum: cea pentru fermierii afectaţi de secetă şi cea legată de Agro Invest. Nu mai avem resurse. Deja au început firmele şi băncile să ne execute. Un furnizor de inputuri m-a executat. I-am spus că aşteptăm ordonanţa pentru Agro Invest să ne ajute, am apelat la bănci care ne-au refuzat. Când se uită cineva la noi să ne ajute concret şi adevărat?

La firma de leasing de la care am un tractor, nu am plătit a doua rată şi mi-a spus clar – nu-ţi renegociez contractul până nu plăteşti măcar o rată. Nu am bani să o plătesc, nu am! Au spus că le pare rău şi că o să reziliem contractul, în condiţiile în care utilajul este plătit peste 50%. Ce facem? Suntem disperaţi! Noi, din resursele pe care le-am mai avut, am înfiinţat culturile. Ne-am dat peste cap şi încercăm să o ducem la capăt. Ne trebuie doi ani buni ca să putem să trecem peste anul care a fost. Guvernanţii ne-au lăsat baltă. (…) Noi deja avem bilete la ordin. Când ne punem la masă să discutăm chestiile acestea? Au trecut atâtea luni, acum suntem într-o criză politică, ce facem? Ieşim în stradă cu tractoarele, ne lăsăm de meserie şi ne apucăm de altceva. (…) Dacă nu aveam o recuperare de TVA pe care am încasat-o, mă ameninţa executorul că îmi ia casa. (…) Nu ne ascultă nimeni, de parcă fabulăm. Nu vrem nimic degeaba, vrem doar să găsim înţelegere, să ne punem la masă să discutăm. Agro Investul mi se pare o idee bună, dar să fie pusă în aplicare”, ne-a spus fermierul Radu Paul Lucian.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt