Invazia rusă din Ucraina, caracterizată printr-o "importantă concentrare de ziarişti în teren", cu un număr estimat "între 3000 şi 3500", constituie un "război al informaţiilor", relevă marţi o anchetă a ONG-ului grec iMedD, ce are ca scop transparenţa şi independenţa jurnalismului, relatează AFP.
"Platforme, reţele sociale, propagandă, provocare, ştiri false, concurenţă, interdicţii de circulaţie, embargouri (...) reprezintă armele +nucleare+ ale unui război al informaţiilor, nu doar în termeni de manipulare a opiniei publice, dar şi în context de strategii şi tactici ale Estului şi Occidentului în teren", au constatat autorii anchetei.
Deşi "numărul total al jurnaliştilor din Ucraina este greu de stabilit", "potrivit informaţiilor unor colegi (jurnalişti, n.red.AFP) din teren şi informaţiilor primite de la autorităţile ucrainene, numărul reporterilor, cameramanilor şi fotojurnaliştilor, fie şi aproximativ, se ridică între 3000 şi 3500 de persoane", relevă ancheta, care are la bază interviuri cu corespondenţi şi grupuri de media majoritar greceşti din Ucraina.
Numeroase media greceşti au trimis corespondenţi în Ucraina, unde trăieşte o comunitate de origine greacă de peste 150.000 persoane, Atena având legături istorice cu Kievul.
"Invazia rusă din Ucraina constituie primul conflict militar cu o asemenea concentrare de jurnalişti în teren", mulţi dintre aceştia fiind "lipsiţi de experienţă", notează iMedD.
agerpres.ro