Medicul-şef adjunct al spitalului din Rusia unde a fost tratat disidentul Aleksei Navalnîi după otrăvire a decedat "subit", la vârsta de 55 de ani, transmit CNN şi dpa.
Decesul doctorului Serghei Maksimişin a fost anunţat joi printr-un comunicat de spitalul de urgenţă din Omsk, unde Navalnîi a primit îngrijiri în august anul trecut. Unitatea medicală nu precizează cauza morţii.
Potrivit dpa, medicul lucra la spitalul de urgenţă din Omsk de 28 de ani.
Navalnîi a fost internat în spitalul unde Maksimişin răspundea de anestezie şi reanimare în 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău într-un avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova. Aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk, iar cel mai cunoscut opozant al Kremlinului a fost primit în secţia de intoxicaţii acute. Medicii ruşi i-au indus coma şi ulterior l-au transferat la Berlin, unde analizele au arătat că fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, un produs dezvoltat în perioada sovietică.
După cinci luni de tratament şi recuperare, Navalnîi s-a întors în ianuarie la Moscova, unde a fost arestat imediat. Disidentul a fost condamnat ulterior la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări anterioare cu suspendare. Sentinţa a provocat indignare în Occident şi critici din partea mai multor ţări şi a Uniunii Europene, respinse însă de Rusia.
Maksimişin nu a fost printre cei care au dat declaraţii presei despre caz, dar a fost răspunzător de tratamentul în cadrul căruia lui Navalnîi i-a fost indusă deliberat coma, a precizat Leonid Volkov, şeful organizaţiei opozantului. Medicul "ştia mai multe ca oricine despre starea lui Aleksei, aşa că nu pot exclude o acţiune ilegală", a adăugat el, recunoscând însă că " sistemul sanitar din Rusia este foarte prost şi nu e neobişnuit ca doctori de vârsta lui să moară subit".
"Mă îndoiesc că va avea loc vreo anchetă privind decesul", a spus Volkov.
În timpul epidemiei de COVID-19 au murit mai mulţi membri ai personalului medical din prima linie, inclusiv unii care acţionaseră ca avertizori publici, reaminteşte CNN, care nu a reuşit însă să găsească vreo dovadă de nereguli.
În legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, televiziunea a realizat în decembrie anul trecut, împreună cu site-ul de jurnalism de investigaţie Bellingcat, o anchetă care a implicat serviciul rus de securitate FSB. Navalnîi acuză deschis şi direct FSB şi pe preşedintele Vladimir Putin şi a reuşit să inducă în eroare un agent secret, care a dezvăluit că neurotoxina Noviciok a fost aplicată pe lenjeria de corp a opozantului.
Sursa: Agerpres