Ministrul Apărării explică în Senat problema dronelor căzute pe teritoriul României: Impactul, de natură accidentală

Ministrul Apărării explică în Senat problema dronelor căzute pe teritoriul României: Impactul, de natură accidentală

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a dat miercuri explicaţii în plenul Senatului despre dronele căzute în judeţul Tulcea, el afirmând că expertizele tehnice ale fragmentelor găsite în zona Deltei sunt finalizate iar raportul a fost înaintat Parchetului General. Ministrul a mai spus că teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală. Tîlvăr a subliniat că dronele nu au conţinut elemente de luptă active, respectiv exploziv şi că nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie din motive obiective care ţin de ”evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.

Ministrul Apărării a declarat în plen, la Ora Guvernului că ”crede cu tărie că principiul apărării şi securităţii României nu ar trebui să aibă culoare politică”. Despre situaţia din judeţul Tulcea, cu dronele căzută, ministrul Apărării a afirmat că la acest moment, ”expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate iar raportul a fost înaintat Parchetului general pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”.

Angel Tîlvăr a precizat că concluzia a fost că ”dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă, în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

”Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a mai spus ministrul Apărării.

Tîlvăr a mai arătat că aceste drone nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie din motive obiective care ţin de ”evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.

”Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a completat Tîlvăr, ministrul arătând că România are în dotare ”radare de generaţie ultimă”.

”Impactul acestor drone nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti sau cu pierderi materiale”, a mai afirmat Angel Tîlvăr, el precizând că dronele nu au conţinut elemente de luptă active, respectiv exploziv.

 

Afla mai multe despreromaniaucrainarusiarazboidrone
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt