Atacurile precum cel din Grădina Botanică din Craiova, unde o fată a fost înjunghiată mortal, iar tânărul care a încercat s-o apere a ajuns la spital în stare gravă, sunt în special apanajul tinerilor, a declarat la Prima News Dan Rusu, lector în Criminologie, la Birmingham City Univerisity.
„Crimele sunt specifice adolescenţilor şi tinerilor. A existat un tip de omor confruntaţional. Experţii spun că există cinci minute într-o confruntare care pot duce la omor. În cazul de la Craiova exista o premeditare, pentru că exista şi un cuţit. O altă cauză pe care o găsim în omorul dintre tineri este răzbunarea. De obicei, persoanele implicate se cunosc între ele, atacatorul este o persoană pe care o cunoşti. OMS spune că a patra cauză a morţii în rândul tinerilor este crima. Trebuie să înţelegem cum funcţionează viaţa tinerilor. Există o concentraţie a omorurilor în unele zone care suferă economic. O cauză este frustrarea faţă inechitatea socială, iar astfel de societăţi au o rată mai mare de criminalitate. Mulţi din cei care comit omor au impresia că au comis ceva sacru”, a subliniat specialistul.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat că disciplina sa are are un rol cât se poate de clar în astfel de speţe.
„Când e vorba de o faptă penală cu violenţă, trebuie să se stabilească existenţa discernământului în momentul faptei, adică dacă omul ştia ce face şi-şi poate asuma fapta. Nu toţi cei care sunt greşit numiţi nebuni fac acte violente, există doar anumite afecţiuni care pot duce la fapte violente. Psihiatrii ajută şi la reabilitarea celor care au comis acte de violenţă”, a arătat Diaconu.
Din păcate, realitatea din România ne arată un mod de educaţie violent pe care mulţi dintre noi îl administrăm tinerilor.
„Trăim într-o realitate în care în România mulţi părinţi înţeleg educaţia prin violenţă. Din păcate, copiii sunt foarte afectaţi, traumatizaţi, învaţă că violenţa este o reacţie normală şi apoi aplică acest comportament în societate. Copiii ajung deja cu probleme în cabinetele noastre, ale terapeuţilor, de aceea se lucrează şi cu copilul, dar şi cu mediul familial, care trebuie să se schimbe în consecinţă”, a mai spus Pescaru.
Un tânăr de 20 de ani şi prietena lui de 14 au fost atacaţi cu cuţitul în Grădina Botanică din Craiova de un tânăr de 17 ani, băiat de poliţist şi elev militar. Fata de 14 ani a decedat la spital, iar tânărul de 20 de ani este în spital şi are nevoie de sânge. Agresorul este în arest