După doi ani de pandemie şi un război la graniţele ţării, profilul turistului român de pe Litoral a suferit schimbări majore .La fiecare doi călători ajunşi astă vară la mare, unul a plătit cazarea cu vouchere. Bilanţul arată o vară mai slabă faţă de anul trecut: un milion de turişti.
Eforie a fost statiunea vedetă a verii. Plajele, hotelurile şi pensiunile au fost pline din iunie până în septembrie. 90% dintre turiştii de la Eforie au plătit cazare cu vouchere şi, spun specialiştii în turism, nu au cheltuit peste bugetul de masă şi casă.
La Costineşti lucrurile au stat altfel. Aici predomină locuri de cazare nefiscalizate, spun agenţii de turism. Şi cheltuilele cu distracţia. În wekendurile cele mai aglomerate, 50 de mii de oameni au făcut plajă în staţiunea tineretului.
Cine a pierdut? Mamaia şi Mamaia Nord, adică plajele spre Năvodari, unde s-au construit ansambluri rezidenţiale de lux. Patronii de acolo mizau pe o sărbătoare a ieşirii din criză de după pandemie. Războiul izbuncnit în februarie le-a dat planurile peste cap. Nici măcar turiştii care au ajuns pe plajele de fiţe nu s-au mai dat în spectacol când a fost vorba de cheltuieli suplimentare.
Voucherele de vacanţă au salvat turismul în acest sezon. Hotelierii de pe litoral spun că unul din doi oaspeţi a plăit cazarea cu tichete. În 2022, valoarea acestora a fost de peste 1,2 miliarde de lei, o cifră record în ultimii ani.
Un milion de turişti a avut litoralul anul acesta, conform celor mai optimiste estimări. Cum va fi vara următoare pe litoralul românesc? E o întrebare la care oamenii care au investit în turism nu se grăbesc să răspundă. Ultimii ani au modificat profilul şi aşteptările romanilor, astfel încât este greu de stabilit un profil general al verii viitoare.