Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de oraşe din China se află în lockdown, în timp ce războiul din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, care fragmentează şi mai mult economia mondială, cresc riscul declanşării unei recesiuni globale de proporţii. Investitorii, însă, nu par să ia încă în serios cât de grave ar putea fi consecinţele economice pe termen lung dacă măsurile aspre pe care Beijingul le-a adoptat petru a combate pandemia de Covid-19 vor continua, scrie CNN.
Scenele dramatice din China cu oameni bătuţi pe stradă de poliţişti îmbrăcaţi în combinezoane albe şi animale de companie colectate de autorităţi pentru a fi sacrificate sunt doar câteva consecinţe ale strategiei foarte stricte de combatere a pandemiei de Covid-19 din China, aşa-numita politică „zero-Covid”.
În total, oraşele chineze care sunt în lockdown parţial sau total reprezintă 40% din PIB-ul anual al Chinei, a doua cea mai mare economie din lume, sau 7,2 trilioane de dolari, potrivit informaţiilor publicate de Nomura Holdings.
„Pieţele mondiale s-ar putea să subestimeze încă impactul real, din cauză că toată atenţia este acum pe conflictul ruso-ucrainean şi pe creşterea ratei dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite”, a exlicat Lu Ting, economist-şef de la Nomura.