Deficit bugetar, inflaţie, rată a dobânzii, dolar puternic sau euro slab sunt termeni economici pe care puţini dintre noi îi înţelegem, dar pe care toţi îi simţim în viaţa de zi cu zi. În ultima vreme veştile pe care le aduc economiştii nu sunt deloc bune, mai mult a apărut un nou termen în limbajul lor - recesiune tehnică - care nu anunţă nimic optimist,ba mai mult este legat de un dolar din ce în ce mai puternic faţă de euro.
Anul 2022 se dovedeşte din ce în ce mai plin de suprize neplăcute pentru fiecare dintre noi. După ce inflaţia a ţinut prima pagină a ziarelor, a urmat apoi creşterea preţurilor la carburanţi şi la energia electrică iar acum este rândul monedei europene a cărei cotaţie să fie depăşită de dolar.
Veţi spune că, din nou, explicaţiile sunt complicate şi nu înţelegeţi cum vă afectează în mod direct. Viaţa de zi cu zi nu este despre plasamente şi dobânzi, ci despre faptul că dolarul la casa de schimb a sărit de 5 lei.
Doar că o glumă nu ţine de foame, iar evoluţia dolarului faţă de euro, din octombrie anul trecut şi până azi este alarmantă, la fel ca şi evoluţia monedei americane faţă de leul nostru. Dacă anul trecut 1 dolar era puţin peste 4 lei, acum a depăşit cotaţia euro şi pragul de 5 lei. În plus economiştii ne remintesc despre inflaţie, criza aşteptată în germania şi recesiunea la nivel global.
Şi atunci cum arată viitorul? Tot ce considerăm scump va deveni şi mai scump, poate 2024 să fie anul în care om vedea luminiţa de la capătul tunelului?
Până în 2024 mai este mult timp, mai bine să ne uităm la faptul că săptămâna acesta va fi publicată noua rată a inflaţiei, care se anunţă în creştere. Acest lucru înseamnă că viaţa noastră va deveni şi mai complicată acum în prag de irană care pare că va fi una grea.