Bani reali pentru case pe hârtie

Bani reali pentru case pe hârtie

Sute de romani plătesc rate pentru niste case în care nu au locuit niciodată! Dezvoltatorii imobiliari au încasat avansurile , dar nu au terminat apartamentele. In Capitală sunt multe altdel de exemple. Unul dintre cele mai cunoscute este un complex rezidential ale cărui lucrări au început in umră cu 14 ani. Nici acum blocurile nu sunt terminate.

Cea mai cunoscută ţeapă imobiliară din Bucureşti s-a consemnat acum mai bine de un deceniu. Dezvoltatorul complexului Planorama din zona Doamna Ghica a strâns peste 20 de milioane de dolari din avansurile cumpărătorilor. În trei ani, urmau să fie construite 4 blocuri turn. Doar unul a ajuns să fie finalizat. Iar asta doar după ce cumpărătorii s-au unit şi au plătit din propriile buzunare continuarea muncilor pe şantier.

Multe vieţi au fost însă distruse de efortul financiar şi mental uriaş presupuse de falimentul dezvoltatorului. O situaţie similară se poate repeta în orice moment.

În Polonia există o lege care nu permite dezvoltatorilor imobiliari să se folosească de avansurile încasate de la cumpărători până când aceştia din urmă nu devin proprietari cu acte în regulă. Un proiect de lege similar a fost iniţiat şi la noi. Proiectul de lege s-a împotmolit însă de peste trei ani în comisiile din Parlament.

Numărul ţepelor imobiliare creşte însă de la an la an, odată cu avansul pieţei de profil. În 2021, în întreaga ţară au fost finalizate un număr record de locuinţe, peste 72.000.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt