Ministerul Afacerilor Externe sancţionează Austria. La nivel diplomatic. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost chemat la Bucureşti pentru consultări. Este o formă de protest fără precedent în relaţiile bilaterale după ce Austria a votat decisiv împotriva accederii ţării noastre în spaţiul Schengen.
Într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului austriac, Ioan Holander, cel mai longeviv director al operei vieneze, s-a declarat ruşinat de decizia Executivului din ţara sa adoptivă. Analiştii politici comentează şi ei pe larg veto-ul austriac. Eşecul României este un câştig al Rusiei, susţin aceştia.
Chemarea în ţară a ambasadorului român la Viena vine la nici 24 de ore după votul austriac la Consilul JAI. „Decizia părţii române este un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu coduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Vetoul Austriei este inexplicabil susţin la unison oameni politici şi analişti. De atlfel, România a îndeplinit toate obiectivele în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. În plus, ţara noastră se numără printre ţările tranzitate de migranţii care au drept ţintă Austria.
Nici măcar preşedintele austriac nu susţine votul dat de guvernul ţării sale. În căutare de scuze este şi ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, cel care a votat împotriva României la reuniunea JAI.
După eşecul de acum, România ar mai putea avea o şansă în primăvară. Din Schengen fac parte 26 de ţări, 22 din Uniunea Europeană şi 4 din afara Uniunii. Zilnic, 3 milioane şi jumătate de persoane traversează frontiera internă a acestui spaţiu.