Guvernul Ciolacu a aprobat introducerea salariului minim european, ceea ce înseamnă că nu va mai fi decisă politic creşterea salariului minim. Conform Directivei Europene, venitul minim brut va reprezenta 50% din câştigul salarial mediu brut. România face paşi decisivi pentru atingerea acestei ţinte prin majorarea salarială până la 3.700 lei, de la 1iulie.
”Introducem salariul minim european în România, în concordanţă cu Directiva Europeană şi după consultări cu partenerii sociali. De fapt, urmărim protejare a puterii de cumpărare cu un câştig salariul mediu brut cât mai aproape de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportat la productivitatea muncii. Reamintesc că din 1 iulie, majorăm salariu minim 3300 la 3700 lei şi vor beneficia circa 1,8 milioane de angajaţi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
Proiectul de lege, care va fi supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgenţă, se aplică tuturor salariaţilor din sectorul public şi privat din România.
Criteriile pentru aplicare includ, printre altele, puterea de cumpărare a salariului minim şi evoluţia productivităţii la nivel naţional. Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 3000 şi 5000 de lei pentru nerespectare.
Introducerea unui salariu minim european ar putea reduce inegalitatea salarială şi ar putea stimula consumul intern.
Majorarea salariului minim de la 1 iulie la 3.700 de lei decisă deja de Guvernul Ciolacu a fost un pas important pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie. Astfel, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, deci această majorare contribuie la echilibrarea diferenţei dintre salariul minim şi salariul mediu. Potrivit INS, venitul mediu a depăşit suma de 1.000 de euro lunar, în condiţiile în care în luna iunie, momentul în care Marcel Ciolacu a preluat funcţia de premier, salariul mediu net era de 4.600 lei.
Salariul mediu net a crescut, în luna martie, cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi a ajuns la 5.185 lei, adică 1.043 de euro.
În contextul în care se salariul mediu continuă să crească, potrivit simulărilor făcute, este de aşteptat ca, de la 1 ianuarie, salariul minim să ajungă la 4.100-4.200 de lei, adică o creştere cu încă 4-500 de lei. Ar fi a treia majorare a salariului minim de când Guvernul este condus de Marcel Ciolacu.