Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat miercuri la conferinţa ”Moldova-România: Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Moldova Agroindbank, în cadrul căreia a reconfirmat sprijinul necondiţionat al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.
“Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netăgăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova. Mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi, desigur, la deschiderea negocierilor de aderare. Am fost de curând la Chişinău, (...), am avut întâlniri cu domnul preşedinte Igor Grosu, am avut întâlniri cu domnul prim-ministru. Toate au mers în direcţia în care România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat în discursul său preşedintele PNL.
Acesta a adăugat faptul că este şi un deziderat al ţării noastre ca în final să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene.
“Criza de securitate din regiune, generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu, să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, totuşi, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă. Apreciez că în ultimii doi ani de zile s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova, au avut loc activităţi comune, de o parte şi de alta a Prutului, activităţi politice şi de la nivelul leadership-ului politic s-au generat semnale care, iată, au încurajat mediul economic şi astăzi, putem, împreună, să gândim modul în care putem să întărim acest parteneriat economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital”, a spus Ciucă.
La forumul găzduit de Bursa de Valori, Ciucă a reamintit că în cei 10 ani de la semnarea acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a beneficiat de contribuţia României, care a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova. Acesta a amintit de creşterea schimburilor comerciale de la 1.000.000.000 euro în 2014 la 3 miliarde de euro în anul 2024 şi de faptul că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de patru sute de milioane de euro.
“Partidul Naţional Liberal este un partid care se adresează preponderent mediului de afaceri şi ne-am angajat ca de la nivelul nostru să putem să sprijinim mediul de afaceri din România, să explicăm cât mai bine situaţia, posibilităţile, potenţialul şi oportunităţile de afaceri din Republica Moldova, astfel încât să se concretizeze, să se materializeze într-un fel toate demersurile politice. În plus, cred că este important şi am vorbit şi despre acest lucru la Chişinău, în acest context, este important să lăsăm deoparte divergenţele politice pentru binele cetăţenilor şi pentru mediul de afaceri şi pentru a aduce stabilitate în politică, dar mai ales în viaţa economică. Este un lucru pentru care ne-am angajat în faţa cetăţenilor din România şi pe care vrem să îl respectăm şi în viitor. Şi despre această stabilitate şi despre această lăsare de-o parte a divergenţelor politice am vorbit, aşa cum am menţionat de fiecare dată când am avut ocazia, chiar şi la Chişinău.“
Nicolae Ciucă a ţinut să transmită, după participarea la eveniment, un mesaj de suflet la 106 ani de la unirea Basarabiei cu România: “Ziua de 27 martie marchează primul moment istoric în care graniţa de pe Prut a fost ştearsă, iar Basarabia s-a unit cu România. În anul tulbure 1918, românii basarabeni au arătat lumii întregi că nimic nu îi poate despărţi de ţara-mamă, iar secolul de ocupaţie rusă nu le-a şters identitatea naţională. Pe coordonatele lumii de azi, ne găsim iarăşi în situaţia în care întindem o mână românilor de peste Prut. România este cel mai ferm susţinător al Republicii Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană. Bucureştiul este din nou farul care ghidează Chişinăul în revenirea în lumea civilizată şi ieşirea din sfera de influenţă a Moscovei.”