În timp ce pentru profesori nu se găsesc bani la buget, parlamentarii au primit anul trecut 50 de milioane de lei, doar pentru că i-au cerut. Fără să fie nevoie să îi justifice. Sunt bani pe care îi primesc în plus faţă de salariu, adică de indemnizaţia de parlamentar, de diurnă, de cazare sau de transport. Vorbim despre sumele forfetare, la care parlamentarii au dreptul lună de lună. Iar la finalul mandatului îi aşteaptă şi pensii speciale.
Sumele forfetare sunt folosite pentru cabinetele parlamentare. Aceşti bani pot fi folosiţi atât pentru plata salariilor cât şi pentru achiziţia diverselor echipamente. Dintr-un raport al voluntarilor de la Integritate pe Bună, o iniţiativă civică care urmăreşte banii publici, reiese că 20 de parlamentari şi-au luat anul trecut maximul posibil pe semnătură, adică 168.480 de lei. În plus sunt alte sute de parlamentari care iau pe semnătură o sumă de peste 6 ori mai mare decât salariul minim.
Pentru o parte din parlamentari, sumele forfetare încasate sunt mai mari decât salariul. De exemplu, în 2021, Ben Oni Ardelean a primit aproape 168.000 de lei din sume forfetare şi 138.000 din indemnizaţie. În total, Ben Oni Ardelean a încasat 454.000 de lei de la bugetul statului.
Dacă ne raportăm la partidele politice, parlamentarii PSD sunt liberi la încasat sumele forfetare.Este secondat de către PNL, AUR, USR şi UDMR. La polul opus sunt 2 deputaţi care nu au luat niciun ban din suma forfetară. Faţă de 2021, parlamentarii au primit cu aproape 2 milioane mai puţini bani din sumele forfetare la care aveau dreptul.