Cea mai dorită armă

Cea mai dorită armă

Prin urmare, tancurile germane Leopard au devenit cea mai căutată armă, iar Ucraina vrea cu orice preţ să deţină cât de multe astfel de tancuri în arsenalul său. Ministrul ucrainean de Externe cere 300. Dar şi 100 ar fi un număr semnificativ, susţin analiştii Institutului Internaţional de Studii Strategice. Raluca al Haddad, realizator Prima news, despre tancurile atât de dorite de Ucraina.

Tancurile Leopard au fost fabricate pentru prima oară în Germania, în 1965. În anii 70, a apărut seria 2, din care au fost produse 3600 de bucăţi - ele au devenit unele dintre cele mai căutate tancuri din lume. (C1) Peste 2000 dintre ele sunt deţinute de 10 ţări europene, începând cu Danemarca, Finlanda şi Germania, până la Ungaria şi Polonia. De-a lungul timpului au apărut mai multe modele îmbunătăţite.

Deja, atât Polonia, cel mai mare susţinător european al Ucrainei, cât şi Finlanda, au promis livrarea unor astfel de tancuri, cu sau fără acordul Berlinului. Helsinki intenţionează să includă astfel de arme în pachetul de ajutor UE cu numărul 12. Polonia vorbeşte despre 14 tancuri, iar minsitrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că livrarea acestor maşini de lutpă este aproape de final.

Sunt unele dintre cele mai bune tancuri din lume, spun specialiştii despre Leopard - motiv pentru care Ucraina şi le doreşte. Ar avea şi de unde să le ia, iar mentenanţa nu e dificlă. Caracteristicile tancurilor care sunt aproape de neegalat pe câmpul de luptă este un alt motiv pentru care Ucraina le vrea în arsenal. Au 55 de tone, permit un echipaj de patru oameni şi au o viteză maximă peste medie.

Franţa se gândeşte şi ea dacă să trimită tancuri Leclerc Ucrainei. Parisul deţine aproximativ 400 de astfel de vehicule. Marea Britanie pare că aşteaptă şi ea ca alte state europene să ia iniţiativa. În timp ce Zelenski aşteaptă tancurile germane, în statele unite sunt discuţii aprinse: parlamentarii îndeamnă executivul să trimită în Ucraina, cât de repede, tancuri Abrams.

foto: wikipedia.org

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt