Tablourile dispărute ale lui Carol I

Tablourile dispărute ale lui Carol I

Istoria României e plină de enigme. Una dintre cele mai interesante se referă la tablourile regelui Carol I. O parte dintre acestea, inclusiv lucrări ale renumitului pictor spaniol Goya, au dispărut misterios din ţară. Comuniştii ar fi încercat la un moment dat să le recupereze, povesteşte Theodor Stolojan, dar fără succes.

Iubitor al artelor, primul rege al României a avut o colecţie de peste 200 de tablouri. Un catalog întocmit de bibliotecarul monarhului s-a tipărit la Paris, în 1898. Un an mai târziu, Carol I includea colecţia în testament.

,,Galeria mea de tablouri, tocmai cum este descrisă în catalogul ilustrat al bibliotecarului meu Bachelin, va rămâne pentru totdeauna şi în întregul său în ţară ca proprietate a Coroanei României", lăsa scris Regele Carol I. Pentru totdeuna a fost însă un termen prea optimist. Parte din moştenirea culturală s-a pierdut de-a lungul anilor.

Numai că procesul nu a fost finalizat niciodată. Care a fost traiectoria tablourilor dispărute şi unde se află acum sunt lucruri care rămân un mister. Soţii Ceauşescu, care deşi deţineau şi ei numeroase tablouri, nu puteau fi numiţi colecţionari, spun istoricii.

Dintre toate artele, cinematografia era preferata cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, spune Lavinia Betea, autoarea a numeroase cărţi despre viaţa celor doi. În tinereţe frecventau cinematografele să vadă filmele din Epoca de Aur de la Hollywood. Mai târziu, serialele Dallas şi Kojak s-au numărat printre favoritele lui Ceauşescu. Interesant este şi felul în care Nicolae Ceauşescu şi-a format cultura generală, cu ani înainte de a deveni preşedinte: în închisoare.

Un dictator care s-a cultivat în închisoare, tablouri faimoase dispărute - toate acestea fac parte din istoria fascinantă a României. Care se scrie mai departe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt