Chisinăul fierbe zilele acestea, în faţa unei crize energetice care sperie populaţia din Republica Moldova. Sunt mii de oameni care cer demisia guvernului şi a preşedintelui Maia Sandu. E doar un pretext, spune Liviu Petrina, fost secretar general al PNŢCD şi militant al unirii României cu Basarabia. Răscoala are în spate un alt obiectiv, iar „fratii nostri” sunt alţii, crede el, aceia care, asemeni lui, visează la marea reîntregire. Sâmbătă, pe 1 octombrie, Liviu Petrina pregăteşte un congres de reunificare a partidelor care vor să păstreze şi să pună în valoare principiile reîntregirii româneşti.
Liviu Petrina s-a născut în Ţara Ciceului, în inima Transilvaniei. La 15 ani a început să predea unor elevi din clasele mai mici nu pentru bani, ci pentru o pereche nouă de pantaloni de şcoală. A iubit şcoala şi mai ales istoria.
A spus mereu ce a gândit, cu riscul de a fi dat la o parte. A fost exmatriculat din liceu, de la facultatea de drept, iar mai apoi, din postura de diplomat, exclus din Ministerul de Externe. La Revoluţie a pus bazele primului Partid Creştin Democrat. La scurt timp, la iniţiativa lui Corneliu Coposu, gruparea a fuzionat cu Partidul Naţional Ţărănesc. Cel mai mare regret al lui Liviu Petrina este că tinerii români nu îşi cunosc istoria. Ar vrea ca în fiecare liceu din România să fie un colţ dedicat Basarabiei.
De cinci ani, la fiecare Paşte şi Crăciun, merge în 8 şcoli şcolile româneşti din Transnistria şi oferă elevilor Bursa ” Ioan Alexandru”. Ba mai mult, a luat iniţiativa şi aduce săptămânal din tipografia de la Chişinau, în România, 160 de exemplare ale revistei ,,Literatura şi Arta", care ajuns în bibliotecile naţionale şi în licee. Un alt regret al său este ca în Muzeul Satului din Bucureşti nu există case basarabene.
Face vizite dese în Republica Moldova şi vede durerea, dar şi teama celor de acolo de a se numi români. Visează cu ochii deschişi şi crede cu tărie ca reîntregirea este aproape. Mai ales că acum basarabenii se află foarte aproape de Uniunea Europeană.
Până la unirea Basarabiei cu România, Liviu Petrina luptă în ţara lui pentru o fărâma de dreptate şi regretă vremurile în care la putere era PNTCD-ul. A fondat însă Partidul Corectei Guvernări, iar anul trecut a renunţat din propria iniţiativă la pensia specială de diplomat.
Sâmbătă, pe 1 octombrie, Liviu Petrina organizează un congres de reunificare a partidelor care vor să păstreze şi să pună în valoare doctrina neamul românesc.