Parastasul piraţilor nepomeniţi

Parastasul piraţilor nepomeniţi

La Sulina se desfăşoară „Parastasul Piraţilor Nepomeniţi", cea mai veselă comemorare, care atrage, pentru trei zile de distracţie, sute de oameni. Parastasul Piraţilor se ţine în Cimitirul Maritim Internaţional, pentru că acolo se află singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut. Distractia, festinul culinar şi concertele sunt în apropiere, pe malul Dunării.

Cel mai estic oraş din Uniunea Europeană este, în acest week-end, invadat de turişti. De fapt, un festival vesel, al cărui punctul de atracţie este cimitirul maritim, unde sunt îngropaţi piraţi, prinţese sau marinari străini.

Petreceri, dar şi slujbe religioase, pomana unde peste 1000 de turiştii au primit fasole cu ciolan şi borş de peşte din Delta Dunării. Aşa au fost pomeniţi şi sărbătoriţi cei îngropaţi în cimitirul maritim. De la an la an, numărul turiştilor atraşi de ineditul eveniment este din ce în ce mai mare.

Locul este ales pe bună dreptate: în cimitirul cosmopolit din Sulina, plin de legende şi mistere se află singurul mormânt atestat al unui pirat din toată Europa. Ghiorghios Kontoguris era numele său, născut în Kefalonia, mort în 1871. Poveştile sunt multe - unii localnici spun că a fost spânzurat pentru faptele sale, alţii - că a fost împuşcat în timp ce prăda o corabie. Pe piatra funerară este inscripţionat pentru eternitate simbolul piraţilor: craniul cu două oase încrucişate. Organizatorul Parastasului Piraţilor Nepomeniţi este un bucureştean îndrăgostit de Sulina şi fascinat de legenda piratului.

,,Parastasul piraţilor nepomeniţi” deschide în fiecare an sezonul evenimentelor în Delta Dunării. Diseară, liniştea piraţilor va fi tulburată de o petrecere pe plajă unde cântă Viţa de Vie, Proconsul, White Mahala sau Mihai Mărgineanu Band.

foto: mythologica.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt