Mai mulţi antreprenori din Transilvania au dat afacerile din ţară pe cele din staţiunile din Ungaria, apropiate de graniţa cu România. De altfel, în cea mai cunoscută dintre ele, aproape jumătate dintre turişti sunt români. Anii dificili ai pandemiei i-au pus la grea încercare pe oamenii de afaceri. Şi doar intervenţia financiară a Budapestei a făcut ca aceştia să nu tragă oblonul şi să-şi declare falimentul.
Originar din Cluj-Napoca, Puiu Felecan s-a mutat în Ungaria în 2008. Mergea des în ţara vecină în concediu. Iar în cazul localităţii Hoidusoboslo a fost dragoste la prima vedere. A îndrăgit locul şi oamenii şi a sesizat pontenţialul uriaş al izvoarelor termale din zonă. A vândut ce a avea în România şi a investit într-o pensiune. Majoritatea oaspeţilor săi sunt români. Pandemia însă l-a afectat ca pe orice alt antreprenor în turism. Statul maghiar i-a sărit în ajutor.
Orădeanca Eva Palvolgyi a ajuns la Hoidusoboslo în 2002. A fost printre primii administratori de hotel din zonă. Ultimii doi ani au fost crunţi şi pentru ea. Subvenţia pe cameră de aproximativ 2,500 de euro oferită de guvernul de la Budapesta a însemnat şi pentru ea diferenţa între faliment şi supravieţuire.
O noapte de cazare în Hoidusoboslo începe de la 10 euro şi poate ajunge până la 100 de euro. Din cei aproximativ 300.000 de vizitatori care au ajuns anul acesta în staţiunea maghiară, peste 40 % au fost români.