Un dependent povestește cum jocurile de noroc i-au distrus viața: Nu e o dependență, e o boală - Prima News

Un dependent povestește cum jocurile de noroc i-au distrus viața: Nu e o dependență, e o boală

Am început să joc de la 5-6 ani și am jucat compulsiv 25 de ani – este mărturia șocantă făcută la Prima News de George, un bărbat dependent de jocuri de noroc.

Bărbatul a povestit cum a ajuns, ușor-ușor, de la jocurile din copilărie pe câțiva bănuți la o dependență care i-a distrus viața.

„În momentul în care se trece de la un joc normal la un joc abuziv nu mai există cale de întoarcere. Boala în sine îți oferă o sută de variante, devii foarte inventiv, nu este nici măcar un viciu, este o boală. În SUA a fost încă din 1980 calificată ca o boală. Statului român nu-i pasă de dependenții de jocuri, pentru că ia bani foarte mulți din impozite. M-am lăsat de jocuri doar prin voința mea”, a spus George.

Totuși există un proiect de lege care prevede restricții drastice pentru jocurile de noroc și pentru publicitatea care li se face.

„Trăim într-o societate care normalizează dependențele printr-o publicitate agresivă. Statul nu știe să-și protejeze generațiile tinere. În alte țări, sălile de jocuri nu sunt la parterul blocurilor sau în apropierea școlilor. Practic, elevul iese din școală și practic cade în sala de joc. Nu e normal să te uiți la baschet cu copilul de 10 ani și să intre minute întregi de reclame la aceste jocuri. Proiectul meu de lege pune la 300 de metri de agențiile de pariuri de sălile de jocuri. Sunt țări care interzic jocurile de noroc în anumite regiuni considerate defavorizate. Aparatele sunt setate să pierzi, nu să câștigi. Studiile arată că dependenții de jocuri de noroc au cea mai mare rată de suicid”, a declarat la Prima News deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul proiectului de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, semnatar al proiectului de lege, a arătat că legea va fi aprobată repede, pentru că există un consens politic.

„În fiecare săptămână, administratorii de săli sunt amendați pentru că lasă minori în sălile de joc”, a spus Cazanciuc.

Claudia Tănase, psiholog, a explicat că jocul de noroc numit joc de noroc patologic este o tulburare psihiatrică asociată cu divorț, faliment, chiar și încarcerare.

„Un jucător compulsiv sau patologic nu poate rezista nevoilor sale, nu că nu vrea, nu poate”, a spus psihologul.Total
0
Shares
Total
0
Share