Un dependent povesteşte cum jocurile de noroc i-au distrus viaţa: Nu e o dependenţă, e o boală

Un dependent povesteşte cum jocurile de noroc i-au distrus viaţa: Nu e o dependenţă, e o boală

Am început să joc de la 5-6 ani şi am jucat compulsiv 25 de ani – este mărturia şocantă făcută la Prima News de George, un bărbat dependent de jocuri de noroc.

Bărbatul a povestit cum a ajuns, uşor-uşor, de la jocurile din copilărie pe câţiva bănuţi la o dependenţă care i-a distrus viaţa.

„În momentul în care se trece de la un joc normal la un joc abuziv nu mai există cale de întoarcere. Boala în sine îţi oferă o sută de variante, devii foarte inventiv, nu este nici măcar un viciu, este o boală. În SUA a fost încă din 1980 calificată ca o boală. Statului român nu-i pasă de dependenţii de jocuri, pentru că ia bani foarte mulţi din impozite. M-am lăsat de jocuri doar prin voinţa mea”, a spus George.

Totuşi există un proiect de lege care prevede restricţii drastice pentru jocurile de noroc şi pentru publicitatea care li se face.

„Trăim într-o societate care normalizează dependenţele printr-o publicitate agresivă. Statul nu ştie să-şi protejeze generaţiile tinere. În alte ţări, sălile de jocuri nu sunt la parterul blocurilor sau în apropierea şcolilor. Practic, elevul iese din şcoală şi practic cade în sala de joc. Nu e normal să te uiţi la baschet cu copilul de 10 ani şi să intre minute întregi de reclame la aceste jocuri. Proiectul meu de lege pune la 300 de metri de agenţiile de pariuri de sălile de jocuri. Sunt ţări care interzic jocurile de noroc în anumite regiuni considerate defavorizate. Aparatele sunt setate să pierzi, nu să câştigi. Studiile arată că dependenţii de jocuri de noroc au cea mai mare rată de suicid”, a declarat la Prima News deputatul USR Tudor Pop, iniţiatorul proiectului de lege.

 

 

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, semnatar al proiectului de lege, a arătat că legea va fi aprobată repede, pentru că există un consens politic.

 

 

„În fiecare săptămână, administratorii de săli sunt amendaţi pentru că lasă minori în sălile de joc”, a spus Cazanciuc.

Claudia Tănase, psiholog, a explicat că jocul de noroc numit joc de noroc patologic este o tulburare psihiatrică asociată cu divorţ, faliment, chiar şi încarcerare.

 

 

„Un jucător compulsiv sau patologic nu poate rezista nevoilor sale, nu că nu vrea, nu poate”, a spus psihologul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt