Ultimii veniţi, primii serviţi cu... EURO

Ultimii veniţi, primii serviţi cu... EURO

De 15 ani în Uniunea Europeană, România nu izbuteşte să adere la zona euro, iar alte state, intrate în UE mai târziu decât noi, ne-o iau înainte. Croaţia, spre exemplu, a adoptat noua monedă de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în Schengen.

În ceea ce ne priveşte pe noi, specialiştii spun că tot ce ne-a lipsit a fost voinţa politicienilor, pentru că adoptarea euro le-ar încurca anumite interese. În urmă cu câţiva ani, România îndeplinea toate condiţiile necesare, însă schimbarea monedei ar fi fost amânată nejustificat, spun economistii.

Oficialităţile de la Zagreb au sărbătorit întrarea în spaţiul de liberă circulaţie şi au ridicat toate barierele, iar Poliţia de Frontieră a îndepărtat plăcuţele instituţiei de la punctele de trecere. Pentru croaţi, intrarea în Schengen a coincis cu aderarea la zona euro. Asta deşi au intrat în Uniunea Europeană cu şase ani mai târziu decât noi.

Astfel, ţara noastră a rămas în rândul ultimelor şapte state UE care încă folosesc moneda naţională. Specialiştii pun asta pe seama clasei politice. Cei de la Banca Naţională îi contrazic pe economişti.

Pentru a putea adera la zona euro, statele UE trebuie să îndeplinească o serie de criterii punctuale. În prezent, România nu îndeplineşte niciunul. Spre exemplu, inflaţia este de aproape şapte ori mai mare decât pragul acceptat, iar deficitul bugetar este depăşit cu 1,2%. Condiţii pe care ţara noastră le îndeplinea între anii 2015 şi 2017. Chiar BNR prezenta în acea perioadă cifrele care ne calificau. Deşi România era pregătită să renunţe la moneda naţională, politicienii au tergiversat procesul, până când n-au mai fost îndeplinite condiţiile

Analiştii Băncii Naţionale spun că, pe lângă criteriile respective, mai există unul de care Consiliull European ţine cont- acela al educaţiei financiare din statul respectiv.

Beneficiile aderării la zona euro ar fi nenumărate, iar România a pierdut enorm în toţi anii în care politicienii nu au făcut demersurile necesare pentru schimbarea monedei, sunt de părere specialistii. Economiştii spun că în România a existat de-a lungul timpului şi mitul conform căruia, odată cu trecerea la euro, ar creşte şi preţurile. Realitatea este că în ţara noastră au fost scumpiri mult mai mari în ultimii 15 ani decât dacă ar fi fost pusă în circulaţie moneda unică europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi comunicăţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook!

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt