Ucrainenii fac un an de rezistenţă în faţa Rusiei şi se aşteaptă la atacuri violente cu rachete

Ucrainenii fac un an de rezistenţă în faţa Rusiei şi se aşteaptă la atacuri violente cu rachete

Ucrainenii se tem de ziua de mâine, când se face un an de la începerea războiului de către Rusia, dar sunt hotărâţi să reziste şi să-şi apere ţara, relatează corespondentul special al Prima News la Kiev, Marius Saizu.

„E posibil ca şcoala să fie online şi multe firme au spus că nu-şi vor chema angajaţii la birou mâine. Ucrainenii spun că indiferent de dată ei vor continua să lupte pentru ţara lor. Oamenii au trăit un an de război cu teamă, speriaţi la fiecare alarmă aeriană, dar sunt unii care spun că vor lua arma şi vor ieşi la luptă dacă va fi cazul. În Kiev sunt -14 grade noaptea şi multă lume nu mai e racordată la reţeaua de încălzire, în plus ar putea ajunge să stea în adăposturi şi câte două zile din cauza alarmelor aeriene”, a spus Marius Saizu.

Mâine, ucrainenii îşi vor aduce aminte cum acum un an au auzit primele explozii imediat după ora 5 dimineaţa în ziua în care Rusia le-a atacat ţara, a spus Marin Gherman, analist politic din oraşul Cernăuţi, Ucraina. „Dar e şi aniversarea rezistenţei şi, mai mult, se vorbeşte de victorie în acest moment”, a subliniat Gherman.

Analistul de politică externă Radu Albu-Comănescu, a precizat că un război de asemenea amploare n-a mai avut loc în Europa cu participarea unui actor care deţine arme nucleare, cum este Rusia.

„Dacă la început livrarea de armament s-a făcut în ideea de a nu provoca Rusia, am ajuns de la 5000 de căşti anul trecut, la livrarea de avioane”, a spus analistul.

El a adăugat că războiul nu mai este principalul regulator al vieţii umane, ca pe vremuri, pentru că omenirea s-a dezobişnuit să trăiască între războaie şi vrea să trăiască în pace, eventual întreruptă de război.

Alex Greceniuc, membru în Consiliul de tineret al preşedintelui Ucrainei a povestit că are foarte mulţi prieteni pe front şi că tinerii ucraineni speră să vină pacea cât mai repede, ca să se poată împlica în reconstrucţia ţării după război.

Afla mai multe desprebombardamenterazboirusiaucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt