E rost de vacanţe ca în timpurile de dinainte de pandemie. Traficul aerian va fi la fel de intens ca în 2019. Nu şi preţul biletelor însă. Acestea costă incomparabil mai mult decât acum patru ani. Fie că vorbim de zborurile companiilor de linie, fie că vorbim de low-cost.
Pandemia a generat o criză în domeniul aviaţiei civile. Primăvara lui 2020 a ţinut mii de avioane la sol în întreaga lume şi după reluarea lor treptată, companiile aeriene şi aeroporturile s-au confruntat cu o criză acută de personal. Acum, când totul revine la normal, preţurile biletelor au sărit în aer.
În destinaţiile cele mai căutate de români, preţurile aproape s-au dublat. La Londra se zbura şi cu 30 de euro anul trecut, acum cele mai ieftine bilete sunt 60 de euro. Pentru Barcelona se găseau bilete şi cu 70 de euro, anul acesta ele pleacă de la 130 de euro. Preţurile au crescut atât la companiile de linie, cât şi la cele low-cost. În aprilie, media a fost de 33%. În plus, la low-cost s-au scumpit şi serviciile adiacente, cum ar fi îmbarcarea cu prioritate, locul sau bagajul de cală.
Pasionaţii de călătorii resimt din plin creşterea tarifelor, cu toate acestea cererea rămâne mare, contribuind din plin la un preţ mai ridicat. Pe lângă cererea mare, mai sunt şi alte motive care justifică preţurile mari.
Sunt şi secrete pentru a găsi zboruri la preţuri bune. Potrivit unui studiu recent realizat de cea mai mare platformă de rezervări online din ţară, cele mai ieftine zile pentru a rezerva bilete sunt duminică şi sâmbătă. Intervalul optim de rezervat bilete este între orele 18 şi 20, iar marţea este cea mai bună zi pentru plecare.