Tichetele de vacanță au salvat sezonul estival - Prima News

Tichetele de vacanță au salvat sezonul estival

După doi ani de pandemie și un război la granițele țării, profilul turistului român de pe Litoral a suferit schimbări majore .La fiecare doi călători ajunși astă vară la mare, unul a plătit cazarea cu vouchere. Bilanțul arată o vară mai slabă față de anul trecut: un milion de turiști.

Eforie a fost statiunea vedetă a verii. Plajele, hotelurile și pensiunile au fost pline din iunie până în septembrie. 90% dintre turiștii de la Eforie au plătit cazare cu vouchere și, spun specialiștii în turism, nu au cheltuit peste bugetul de masă și casă.

La Costinești lucrurile au stat altfel. Aici predomină locuri de cazare nefiscalizate, spun agenții de turism. Și cheltuilele cu distracția. În wekendurile cele mai aglomerate, 50 de mii de oameni au făcut plajă în stațiunea tineretului.

Cine a pierdut? Mamaia și Mamaia Nord, adică plajele spre Năvodari, unde s-au construit ansambluri rezidențiale de lux. Patronii de acolo mizau pe o sărbătoare a ieşirii din criză de după pandemie. Războiul izbuncnit în februarie le-a dat planurile peste cap. Nici măcar turiștii care au ajuns pe plajele de fițe nu s-au mai dat în spectacol când a fost vorba de cheltuieli suplimentare.

Voucherele de vacanță au salvat turismul în acest sezon. Hotelierii de pe litoral spun că unul din doi oaspeți a plăit cazarea cu tichete. În 2022, valoarea acestora a fost de peste 1,2 miliarde de lei, o cifră record în ultimii ani.

Un milion de turiști a avut litoralul anul acesta, conform celor mai optimiste estimări. Cum va fi vara următoare pe litoralul românesc? E o întrebare la care oamenii care au investit în turism nu se grăbesc să răspundă. Ultimii ani au modificat profilul și așteptările romanilor, astfel încât este greu de stabilit un profil general al verii viitoare.Total
1
Shares
Total
1
Share