Boala arterială periferică apare prin îngustarea arterelor în urma depunerii de colesterol și calciu pe interiorul vaselor, ceea ce duce la o suferință a membrului inferior, până la riscul de amputație. Cauzele cele mai importante ale acestei boli sunt fumatul, diabetul și dislipidemia, la care se asociază hipertensiunea arterială, vârsta înaintată, antecedentele familiale.
Printre semnele și simptomele întâlnite la pacienții cu boală arterială periferică se numără picioarele reci, durerea la mers (la un anumit număr de pași), scăderea progresivă a numărului de pași pe care pacientul îi poate face, durerile de repaus, răni care nu se mai vindecă sau se vindecă cu dificultate.
Mai multe teste pot ajuta medicul să diagnosticheze această afecțiune. Cel mai important test aflat la îndemâna clinicianului este determinarea indicelui gleznă-braț. Este o metodă simplă, rapidă, neinvazivă, prin care se compară tensiunea arterială de la nivelul membrelor inferioare cu cea de la nivelul membrelor superioare. O valoare subunitară sugerează existența bolii arteriale periferice și constituie indicație pentru inițierea testelor specifice ulterioare.