Zeci de mii de persoane au manifestat în Georgia împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei

Zeci de mii de persoane au manifestat în Georgia împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei

Zeci de mii de persoane au ieşit vineri în stradă în Georgia într-un elan de solidaritate cu Ucraina, fostă republică sovietică ce opune o rezistenţă feroce unei invazii militare ruse, informează AFP.

Războiul din Ucraina a provocat un sentiment de deja-vu în Georgia, care a cunoscut o invazie rusă devastatoare în 2008.

Vineri seara, circa 30.000 de manifestanţi s-au adunat pe artera principală din Tbilisi, capitala georgiană, agitând drapele ucrainene şi georgiene şi intonând imnurile celor două ţări.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, îndemnând Rusia să pună capăt ostilităţilor care, potrivit ei, "au şocat naţiunea georgiană".

Însă premierul georgian Irakli Garibaşvili a declanşat un val de dezaprobare după ce a anunţat vineri că Tbilisi "nu se va ralia" sancţiunilor economice şi financiare ale Occidentului împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

În 2008, Rusia a lansat un atac terestru devastator împotriva Georgiei care lupta împotriva separatiştilor proruşi în regiunea sa separatistă Osetia de Sud, după ce a bombardat sate georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile, printr-un armistiţiu negociat de UE, dar care au provocat moartea a peste 700 de persoane şi au determinat zeci de mii de georgieni să se refugieze.

După războiul care a lăsat Georgia divizată, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, instalând acolo baze militare permanente.

Sursa> Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt