VIDEO. Timpul înseamnă viaţă în cazul unui AVC ischemic. Medic: „Avem şanse să recuperăm pacienţii dacă vin repede la spital”

VIDEO. Timpul înseamnă viaţă în cazul unui AVC ischemic. Medic: „Avem şanse să recuperăm pacienţii dacă vin repede la spital”

Accidentul vascular cerebral este una dintre afecţiunile care generează un grad ridicat de decese în România. Totuşi urmările bolii, în special ale AVC-ului ischemic, asupra pacienţilor pot fi limitate, dacă aceştia sunt transportaţi de urgenţă la spital, în faza de debut a simptomelor.

Medicii susţin faptul că un pacient care suferă un accident vascular ischemic poate fi recuperat fără sechele dacă este transportat în primele 3-4 ore de la debutul simptomelor la cel mai apropiat spital. Specialiştii explică şi simptomele la care trebuie să fim atenţi pentru a veni în sprijinul persoanelor care suferă un accident vascular ischemic.

„Semnele neurologice în cazul bolilor vasculare sunt uşor de sesizări. O hemipareză, o scădere a puterii membrelor, mâna şi piciorul nu mai răspund la comenzi sau are tulburare de vorbire, în sensul că vrea să exprime ceva şi nu poate. Ceea ce numim noi afazie expresivă” explică conf. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, managerul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti.

Tromboliza intravenoasă, procedură medicală pentru pacienţii cu AVC

Odată transportat la spital, pacientului i se administrează o substanţă, prin procedura de tromoboliză intravenoasă, care dizolvă cheagul de sânge de la nivelul creierului, ce a provocat accidentul vascular cerebral ischemic.

„În acel moment trebuie pus mâna pe telefon, trebuie sunată salvare, comunicate aceste simptome. Noi avem un serviciu de ambulanţă care este foarte sensibil la semne de felul acesta, ştiu exact că bolnavul trebuie să ajungă urgent la spital. Pacientul trebuie adus la un centru unde se face tromboliza intravenoasă, este vorba despre o substanţă care dizolvă cheagul respectiv. Cu cât ajunge mai repede la spital, în maximum 3-4 ore, pacientul se poate recupera fără sechele” mai spune conf. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, managerul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti.

Afla mai multe despreaccidentvascular
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt