Tot mai mulţi politicieni europeni vorbesc în ultima perioadă despre posibilitatea unui război dintre Rusia şi NATO.
”Trebuie să ţinem cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO. Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”, a fost declaraţia dată de Boris Pistorius, Ministrul Apărării din Germania, pe 1 februarie.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat luni că Polonia trebuie să se pregătească urgent cu Rusia.
Şi Ministrul norvegian al Apărării a punctat ieri: ”Trebuie să fim pregătiţi! Rusia îşi poate reevalua planurile şi să îşi desfăşoară forţele ca răspuns la apartenenţa Finlandei şi Suediei la NATO”.
De asemenea, Generalul Patrick Sanders, şeful armatei britanice, spunea recent că ”Trebuie să fim pregătiţi pentru a lupta în Europa şi a învinge Rusia”.
Iar Rob Bauer, şeful Comitetului militar al NATO, a declarat că ”Avem nevoie ca actorii publici şi privaţi să îşi schimbe mentalitatea de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil şi axat pe eficienţă la o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment. O eră în care trebuie să ne aşteptăm la neaşteptat”.
Tot în acest context, jurnaliştii de la The Telegraph au prezentat un material care analizează cinci scenarii spre care s-ar putea dezvolta acest conflict şi cum s-ar încheia el.
În tot acest timp, primim şi reacţia calmă şi liniştitoare a României care spune prin vocea preşedintelui ei că ”România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO”.
Ar trebuie românii să se teamă de război? E cu adevărat nevoie de reintroducerea stagiului militar? Temele a fost dezbătută în cadrul emisiunii Proiect de ţară: România de la Prima News.
”Despre asta vorbeşte presa de-afară. Aceste mesaje vin din partea unor oameni care sunt plătiţi să apere siguranţa cetăţenilor ţărilor lor. Asta este foarte important. Şi eu întreb: de ce ar trebui să preţuim mai degrabă declaraţia preşedintelui Iohannis şi nu ne-am uita cu mai multă atenţie la declaraţia ministrului german al apărării sau la declaraţia pe care recent a dat-o ministrul polonez al apărării.
Polonia, o ţară care de-a lungul istoriei a avut nenumărate probleme cu Rusia, confruntări şi suferinţe istorice, alocă 4 la sută din PIB pentru dezvoltarea capacităţilor de apărare. Sunt tot felul de discuţii legate de tema asta. Invitaţia, rugămintea către toată lumea, este să privim şi către ce spun oamenii din Vest şi poate să ne uităm şi să ne diversificăm puţin aria de interes şi de lectură şi să ieşim puţin din această strictă discuţie legată de comasare”, a comentat Costi Mocanu, la Prima News.