VIDEO. S-a încheiat epoca gazului rusesc ieftin pentru Europa. Oamenii din Transnistria îngheaţă de frig. Burduja: "Trecem iarna cu gaz românesc şi putem ajuta Chişinăul"

VIDEO. S-a încheiat epoca gazului rusesc ieftin pentru Europa. Oamenii din Transnistria îngheaţă de frig. Burduja: "Trecem iarna cu gaz românesc şi putem ajuta Chişinăul"

S-a încheiat epoca gazului rusesc ieftin pentru Europa! Oficial, exporturile au încetat. Iar cea mai afectată ţară este Republica Moldova, asta în condiţiile în care UE a reuşit între timp să-şi asigure gaze din alte surse. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne asigură că trecem iarna cu gaz românesc şi avem mici cantităţi pentru a ajuta şi Chişinăul.

După încheierea unui acord de cinci ani, transportul gazului rusesc către statele UE prin Ucraina a fost oficial oprit. Se întâmplă după ce Moscova şi Kievul, aflate în conflict, nu au reuşit să negocieze un nou acord. Aşadar, cum va face faţă România? Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, asigură românii nu vor avea probleme, mai mult, putem ajuta şi Chişinăul.

„Ce pot să vă asigur este că trecem iarna cu gaz românesc. Avem absolut suficient gaz în depozite, peste 2,1 miliarde de normal metri cubi, plus ceea ce producem noi în timpul sezonului rece, ne acoperă necesarul de consum, ba chiar avem şi mici cantităţi pentru export, cum este cazul în Republica Moldova”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pentru Antena 3. 

Această oprire masivă nu va influenţa preţurile pentru consumatorii din Uniunea Europeană.

DUMITRU CHISĂLIŢĂ, expert în energie: Pentru România nu va fi nici un efect. România practic s-a detaşat în ultimii trei ani, patru ani de zile, de necesarul gaz rusesc. Deci, în primul rând, România nu va fi deloc afectată. Multe dintre ţări care erau dependente de gazul rusesc, discutăm aici despre trei ţări, au reuşit în ultima vreme să îşi diversifice cantitatea de gaz natural achiziţionată din alte surse. 

În schimb, premierul slovac Robert Fico a avertizat că oprirea gazelor ruseşti va avea un efect economic drastic nu doar pentru ţara sa, dar şi pentru Europa.

ROBERT FICO, premierul Slovaciei: Nu doresc ca Slovacia să devină o ţară vulnerabilă, aşa cum observăm în prezent, când tranzitul de gaz prin Ucraina este oprit, ceea ce va avea efecte drastice asupra tuturor din Uniunea Europeană, dar nu şi asupra Federaţiei Ruse.

Comisia Europeană a asigurat că majoritatea ţărilor membre pot gestiona situaţia. Totuşi, Moldova, care nu face parte din UE, se confruntă deja cu dificultăţi semnificative. În regiunea separatistă transnistreană au rămas în frig 150 de grădiniţe şi 130 de şcoli.

DUMITRU CHISĂLIŢĂ, expert în energie: Transnistria este victima acestei sistări ale livărilor gazelor ruseşti prin sistemul ucrainean, doar că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria este urmarea mai multor elemente, mai multor activităţi, unei succesiuni de evenimente energetice din ultimii 30 de ani.

Presa locală a publicat imagini din Transnistria cu oameni care au făcut cozi să cumpere radiatoare electrice.

Autorităţile locale au îndemnat oamenii să gătească o dată pe zi să atârne pături sau perdele groase peste ferestre pentru a reuşi să treacă peste iarnă.

Parlamentul transnistrean a făcut apel luna trecută la autorităţile din Rusia să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat la acea vreme că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.

VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: „Noi nu am spus că reziliem contractul. Ei (n.r. ucrainenii) au declarat că nu vor prelungi contractul de tranzit al gazului. Dacă nu vor, atunci asta este. Ei (n.r. ucraineii) ştiţi că sunt susţinuţi de Europa, pentru că fără susţinerea europeană, Ucraina nu poate exista.”

Rusia poate în continuare să trimită gaz către Ungaria, Turcia şi Serbia prin conducta TurkStream din Marea Neagră. Iar România, împreună cu Ungaria, dispune de rute de aprovizionare care traversează Ucraina şi Turcia. În contextul acordurilor energetice, inclusiv a celor recente dintre România, Ungaria şi Turcia, gazele ruseşti continuă să ajungă pe piaţa locală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt