VIDEO. România, ţara care exportă inimi în Occident. Cum explică specialiştii situaţia?

VIDEO. România, ţara care exportă inimi în Occident. Cum explică specialiştii situaţia?

Accesul scăzut la servicii medicale şi lipsa unor programe de screening eficiente pentru depistarea unor afecţiuni grave, aşa cum sunt bolile de inimă, afectează şi activitatea medicală în ceea ce priveşte operaţiile de transplant de cord.

Nu puţine au fost cazurile în care ţara noastră a exportat inimile prelevate către alte state europene, deşi în România există numeroşi pacienţi cu insuficienţă cardiacă, foarte puţini sunt identificaţi şi pregătiţi pentru astfel de intervenţii.

„Această operaţie nu este foarte frecventă în România, deşi din punct de vedere al necesităţii ei pe plan mondial există o solicitare foarte mare şi am să explic această realitate cu care medicina românească şi spitalul nostru se confruntă, şi anume că deşi există foarte mulţi pacienţi pe insuficienţă cardiacă, sunt foarte puţini pacienţi identificaţi şi pregătiţi, indicaţi, evaluaţi în vederea intervenţiilor de transplant cardiac.

Asta ne conduce la o situaţie oarecum paradoxală, să avem mai mulţi donatori decât folosim în România, ceea ce este un particularitate, Noi suntem în situaţia de a exporta organe, de a exporta inimi prin prin Asociaţia Eurotransplant la nivel european” a explicat situaţia, la Medika TV, dr. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Mai mult decât atât, în România nu există suficiente centre medicale unde să fie realizate transplanturi de cord. În prezent, astfel de intervenţii chirurgicale se realizează la Bucureşti, în cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca şi la Târgu Mureş.

„Din păcate, doar aceste două cente realizează transplant cardiac în România (…) Sunt, iată, de atunci, 25 de ani şi in acest interval de timp s-au realizat aproximativ 35 de intervenţii de transplant cardiac. A fost o activitate care s-a dezvoltat permanent şi care astăzi continuă. În anul 2024 am realizat până acum trei proceduri de transplant” a adăugat dr. Horaţiu Moldovan.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt