Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a anunţat luni că PNL transmite o interpelare premierului Ciolacu, întrebându-l de ce de la adoptarea legii privind înfiinţarea a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenţi de droguri, nu s-a luat nicio măsură la nivel guvernamental. Andronache mai spune că PNL a depus un amendament la legea referendumului, care prevede ca referendumul local să se poată organiza în acelaşi timp cu alegerile parlamentare sau cu alegerile prezidenţiale, iar prin susţinerea acestui proiect, PSD ar putea economisi 10 milioane de lei care ar trebui cheltuiţi pentru organizarea de secţii separate la scrutinul din 24 noiembrie, iar banii ar putea fi folosiţi pentru înfiinţarea unuia dintre aceste centre pentru dependenţii de droguri.
”Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor va depune o interpelare la adresa prim-ministrului, pe care o transmitem pentru a ne lămuri de ce de la intrarea în vigoare a Legii 234/ 2024, ceea care prevede înfiinţarea a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenţi de consumul de droguri, nu s-a luat nicio măsură la nivel guvernamental pentru a pune în executare această lege”, a spus Gabriel Andronache, potrivit News.ro.
”Considerăm că este inadmisibil lucrul acesta, mai ales că PSD s-a luptat practic în comisiile parlamentare ca aceste centre să fie înfiinţate de Ministerul Sănătăţii. Vă reamintesc că ministrul Sănătăţii este un membru al Partidului Social-Democrat”, a adăugat liderul deputaţilor PNL.
Gabriel Andronache a mai spus că legea a fost adoptată în luna iunie.
”De atunci şi până acum nu a mişcat ministrul Sănătăţii niciun deget, nu a mişcat nicio foaie pentru ca aceste centre să prindă viaţă. (..) Îi solicităm primului-ministru, vă reamintesc interpelarea ca instrument parlamentar se adresează primului-ministru, să ne spună de ce guvernul şi de ce Ministerul Sănătăţii nu au făcut nimic pentru a se înfiinţa aceste centre”, a declarat liberalul.
Andronache a mai spus că PNL a depus un amendament la legea de aprobare ordonanţei de urgenţă care a făcut posibil organizarea referendumului din 2019, care prevede ca referendumul local să se poată organiza în acelaşi timp cu alegerile parlamentare sau cu alegerile prezidenţiale.
”De ce fac legătura între cele două subiecte? Pentru că, printr-un simplu vot, PSD ar putea să economisească 10 milioane de lei care ar trebui cheltuiţi pentru organizarea de secţii separate pentru referendumul care a fost aprobat astăzi de Consiliul General, 10 milioane de lei care, printr-un simplu vot al PSD, alături de voturile noastre, ar putea reprezenta temelia financiară pentru ca primul centru despre care discutăm să fie înfiinţat în regiunea Bucureşti-Ilfov”, a spus Andronchae.
El a precizat că este modalitatea simplă şi eficientă prin care unul din cele 8 centre ar putea lua fiinţă în România foarte repede.