VIDEO. O pereche de balene Beluga au fost salvate din calea războiului şi mutate în Valencia

VIDEO. O pereche de balene Beluga au fost salvate din calea războiului şi mutate în Valencia

Plombir şi Miranda, balene beluga salvate din Harkov prin Chişinău, au ajuns la acvariul din Valencia, cel mai mare din Europa.

Biologii marini au mutat o pereche de balene beluga din oraşul ucrainean Harkiv - ţinta bombardamentelor zilnice de către forţele ruse - în oraşul Valencia din estul Spaniei, în ceea ce au descris ca fiind o operaţiune internaţională de salvare lungă şi riscantă.

Animalele, masculul de 15 ani Plombir şi femela de 14 ani Miranda, au ajuns luni seara la renumitul complex Oceanografic din Valencia, într-o stare de sănătate fragilă, potrivit unui comunicat al oceanariului spaniol.

Au îndurat o călătorie lungă în lăzi fragile de lemn, care a început cu o călătorie de 12 ore de la Harkov până la oraşul-port Odesa. Acolo, deţinătorii ucraineni ai beluga s-au întâlnit cu o echipă de medici veterinari de la Oceanografic, precum şi de la Georgia Aquarium din Atlanta şi din parcurile tematice SeaWorld.

După un control rapid, aceştia au reluat călătoria până la graniţa cu Moldova, pe care au trecut-o cu ajutorul Oficiului Antifraudă al Uniunii Europene. Din Chişinău s-au îmbarcat într-un zbor de cinci ore spre Valencia.

Liderul regional din Valencia, Carlos Mazon, a declarat că operaţiunea a fost „o faptă istorică a protecţiei animalelor la nivel global”.

Directorul de operaţiuni zoologice al Oceanografic, Daniel Garcia-Parraga, a spus că starea balenelor a fost „suboptimă pentru a întreprinde astfel de călătorii, dar dacă ar fi continuat în Harkov, şansele lor de supravieţuire ar fi fost foarte mici”.

Delfinariul NEMO din Harkov se afla la doar 800 de metri (2.600 de picioare) de un loc care era frecvent bombardat, iar undele de şoc au provocat stres sever asupra animalelor cu auz atât de sensibil.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprebelugaharkovoperatiune
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt