VIDEO. Ministrul Sănătăţii anunţă că spitalele private vor suporta costurile tratamentului dacă transferă pacienţii la stat când se agravează cazul / Sancţiuni pentru decontări fictive

VIDEO. Ministrul Sănătăţii anunţă că spitalele private vor suporta costurile tratamentului dacă transferă pacienţii la stat când se agravează cazul / Sancţiuni pentru decontări fictive

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat luni într-o conferinţă de presă că spitalele private vor trebui să suporte costurile tratamentului pentru pacienţii care „încep diagnosticul şi tratamentul” în privat şi sunt transferaţi către spitale publice când situaţia lor medicală „se complică”.

Oficialul susţine că acest transfer are loc în „100% din cazuri”, iar spitalul public „investeşte în recuperarea pacientului sume importante de bani, însă aceste servicii medicale nu sunt decontate corespunzător de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar complicaţiile medicale fireşti care apar în cazul multor pacienţi nu sunt acoperite din punct de vedere financiar de unitatea sanitară de unde pleacă”.

„Pentru această componentă, venim cu o măsură fermă, care cel mai probabil va fi discutată mult în spaţiul public, dar este absolut necesară pentru a limita acest fenomen, pe care îl cunoaştem cu toţii. Transferul responsabilităţii achitării costurilor aferente situaţiilor în care un pacient este externat dintr-o unitate sanitară privată şi transferat sau reinternat în acelaşi tip de îngrijire, acut-acut, în cazul pacienţilor agravaţi, sau cronic-cronic, pentru pacienţii cronici, pentru patologii de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, într-o unitate sanitară publică. Transferul responsabilităţii achitării costurilor aferente acestor servicii va fi transferat către unitatea sanitară privată care a solicitat transferul sau care a determinat reinternarea pacientului în unitatea sanitară publică”, a precizat Alexandru Rogobete, citează Hotnews.ro.

Ministrul a anunţat sancţiuni pentru decontările fictive

Rogobete susţine că există „multe situaţii” de „decontări fictive”, atât în sistemul sanitar public, cât şi în cel privat.

„Am ajuns la concluzia că multe servicii au fost decontate, deşi ele nu s-au întâmplat niciodată, şi am avut surpriza să vedem că pe acelaşi pacient au fost decontate în aceeaşi zi multe servicii, cu toate că pacientul nu a fost prezent niciodată în unitatea sanitară publică sau privată”, a adăugat ministrul.

El spune că pentru aceste situaţii Guvernul vine „cu o măsură destul de grea, dar nu imposibil de aplicat”.

„Instituirea unei sancţiuni şi recuperarea contravalorii serviciilor medicale în cazul în care în perioada derulării contractului structurile de control ale caselor şi, sigur, ale Ministerului Sănătăţii raportează, conform contractului, în vederea decontării acestora, servicii care nu au fost efectuate, iar furnizorul de servicii medicale spitaliceşti nu poate face dovada efectuării acestora pe baza evidenţelor proprii”, a continuat Alexandru Rogobete.

Ministrul Sănătăţii a explicat că „sancţiunea nu va fi în amenzi”, ci „va fi o sumă stabilită printr-un procent mare, de 10%, la contravaloarea serviciilor de spitalizare aferente lunii în care s-au înregistrat aceste servicii decontate fictiv”.

„Pe scurt, Casa nu va plăti 10% din valoarea contractului cu unitatea sanitară, publică sau privată, dacă sunt identificate astfel de cazuri de fraudare, până la urmă, a sistemului şi de decontare fictivă a serviciilor”, a adăugat ministrul Rogobete.

Alexandru Rogobete a atras atenţia că „se mai întâmplă un fenomen”.

„Îmi pare rău că trebuie, în 2025, să îl spun atât de direct. Există anumite unităţi sanitare, publice şi private, care decontează, sau care facturează, spus altfel, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în timp de o lună, servicii – şi vă dau o cifră, nu este reală, este doar pentru a înţelege fenomenul (…) – de 10 milioane de lei, dar investesc în medicamente, în consumabile medicale, în reactivi, 10.000, 20.000 de lei pe lună, or acest lucru nu este posibil. Nu poţi să efectuezi 20 de anestezii generale într-o lună care să te coste 2% sau 3% din valoarea costului real”, a continuat ministrul Sănătăţii.

În aceste condiţii, oficialul a spus că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate „vor efectua controale şi vor aplica o sancţiune de 20% din valoarea contractului cu Casa pentru acele situaţii în care nu se poate face dovada prin facturi sau prin documente de livrare a echipamentelor medicale, a medicamentelor sau a consumabilelor medicale”.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt