VIDEO. ”I-ai spus tu lui Orban?” Cum a comentat Costi Mocanu interviul luat de Tucker Carlson lui Putin

VIDEO. ”I-ai spus tu lui Orban?” Cum a comentat Costi Mocanu interviul luat de Tucker Carlson lui Putin

Interviul oferit de Tucker Carlson lui Vladimir Putin a avut şi câteva referiri la ţara noastră, Transilvania fiind adusă în discuţie de jurnalistul american.
În cadrul emisiunii Prima News, moderată de Ciprian Aron, Costi Mocanu a analizat vorbele liderului de la Kremlin legate de ţara noastră.
”Eu cred că Putin nu şi-a propus să insiste asupra teritoriilor pe care România şi Ungaria le-ar putea pretinde. A fost doar o referire cu manta, o referire tangenţială. N-ar fi dorit să rămână acolo. Carlson însă, cred că a rămas încă în siajul interviului pe care el însuşi l-a făcut cu Victor Orban, nu cu mult timp în urmă. Şi cum stăteau ei aşa, cam pe lângă Bastionul Pescarilor, şi se vedea frumos Parlamentul, că s-a dus la Budapesta, ştii?, şi a zis, adică, băi, îl cunosc şi eu pe Orban, ”i-ai spus tu lui Orban?”, ceea ce l-a făcut pe Putin să se ducă în zona aia.
Am observat că Putin nu vorbeşte, el, despre Transilvania. O fi rămas Carlson din amintirile copilăriei sale sau, asta ar fi mai grav, dacă într-o discuţie privată cu Orban, după încheierea acelui interviu pe care l-a avut, Orban să-l fi tras deoparte şi să-i fi spus ceva specific, direct, cu ţintă, la Transilvania. Nu am sesizat ca Putin să fi avut dorinţa să insiste acolo. Păi dacă tot l-a dus, şi-a adus el aminte cum a mers el cu o Lada, aşa, din Leningrad până la Kiev”, a comentat Costi Mocanu la Prima News.
Referitor la prestaţia lui Carlson pe parcursul întregului interviu, realizatorul emisiunii Proiect de ţară: România spune că Putin a condus toată discuţia, jurnalistul fiind ”pus la colţ” încă din start.
”A fost un interviu în genunchi făcut de Carlson, un interviu jenant, din punct de vedere jurnalistic, bine, ştiu şi eu, l-o fi ameninţat, nu ştiu... Am remarcat la Putin şcoală de KGB-ist vechi, adică încă din startul interviului Putin îl ia şi-l pune la colţ pe jurnalist şi-i spune ”deci nu te pricepi la istorie, greşesc?” şi ăsta, ”păi nu mă pricep”, bine, atunci stai să te învăţ eu. Şi-l pune la colţ vreme de 30 de minute ca să-i arăte cine e profesorul... Ori momentele astea de început au marcat practic desfăşurarea întregului interviu. 
Putin a condus în mod clar, a spus ce a vrut, când a vrut, cum a vrut, fără să fie deranjat, un lucru de altfel remarcat şi de jurnalistii de la BBC. Cât de hotărât, atent şi direct se uita în ochii celui care îi lua interviul, spunându-i ”în niciun caz... ce interes am avea să atacăm Polonia”.
Cred că dacă ar exista înregistrări de la celebra întâlnire de la Munchen, a pactului de la Munchen între Hitler, Chamberlain, Daladier, Ciano şi Mussolini, Hitler cred că tot asta spunea, se uita la ei şi spune ”bă, dar n-am niciun interes, niciun interes, ce interes am să mă lupt cu voi, dar trebuie să protejez populaţia germană”. Ce a urmat se ştie... În opinia mea, paşii sunt similari. E poate şocantă apropierea asta istorică, că tot vorbim de Polonia, ştim cum a început Al doilea război mondial, cu nemţii îmbrăcaţi în uniforme poloneze atacând avanposturi ale Germaniei. Să nu credem că istoria nu se poate repeta. Să nu credem că ar ezita să încalce cuvintele pe care le-a spus acum. Eu nu am deloc această certitudine pe care a încercat să o transmită. 
Dar au fost momente în interviu când el a încercat, şi cred că a reuşit fiind lăsat de Carlson, să mascheze înfrângeri ale armatei sale. Am văzut cum s-a referit: ”am retras trupele de la Kiev în semn de bunăvoinţă, în semn că suntem deschişi să negociem, avem un pact la Istanbul, de aceea am decis să retrag trupele de la Kiev”. Nu, aia a fost o înfrângere a armatei sale”, a mai spus Costi Mocanu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt