VIDEO. De ce apare răul de maşină şi ce putem face pentru a-l ţine sub control

VIDEO. De ce apare răul de maşină şi ce putem face pentru a-l ţine sub control

Deşi poate fi considerat o boală în sine, răul de maşină are o natură fiziologică, în sensul că este provocat, de cele mai multe ori, de nesincronizarea informaţiilor pe care urechile sau ochii le transmit către creier.

„Sunt probleme de rău de mişcare şi rău de fixare. În unele cazuri nu este vorba despre o boală, dar din punct de vedere fiziologic au altfel căile de transmitere a informaţiilor. Şi atunci ce zic ochii, nu zic şi urechile şi noi găsim în testarea copilului sau a adultului, mici diferenţe. Oamenii s-au adaptat cu ele, dar la anumite momente, se simt teribil de rău” a explicat dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

Medicii pot ajuta persoanele care se confruntă cu rău de maşină să-şi ţină sub control simptomele, cu ajutorul unor terapii special concepute în acest sens.

„Noi facem şedinţe de desensibilizare. Adică ce nu-ţi place aia faci, până când organismul se obişnuieşte. Nu există bulină pe care s-o iau şi să fac o vrajă şi brusc nu-mi mai e rău. Pot doar să-mi ameliorez greaţa şi să gestionez stările” a explicat dr. Ioana Vodă.

Mai mult, părinţii ai căror copii suferă de rău de maşină sunt învăţaţi cum să-i facă pe copii să se relaxeze atunci când sunt în mişcare.

„De asemenea, învăţăm părinţii ai căror copii suferă de rău de maşină să se joace cu ei, să vorbească, trebuie să aibă atenţia în altă parte. Un joc preferat este acela prin care copiii sunt învăţaţi să se uite în faţă şi să urmărească ce se întâmplă sau să identifice culorile maşinilor. Să participe activ la trafic şi să fixeze” mai spune dr. Ioana Vodă.

Afla mai multe despreraumasina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt