VIDEO. Cum recunoşti un adolescent consumator de droguri? Semne şi simptome care-i pot alerta pe părinţi

VIDEO. Cum recunoşti un adolescent consumator de droguri? Semne şi simptome care-i pot alerta pe părinţi

Consumul de droguri în rândul adolescenţilor este o problemă delicată în România. Zeci de cazuri ajung la spital din cauza stupefiantelor. Specialiştii susţin faptul că prevenţia poate fi făcută în familie. Tot ce trebuie să facă părinţii este să fie atenţi la modificările de comportament ale copiilor.

„Primul semn pe care l-aş vedea eu este scăderea performanţei şcolare. În momentul în care sună profesorii de la şcoală că elevul nu-şi mai face temele, că nu mai vine la meditaţii, că întârzie la şcoală, ceva se întâmplă acolo” explică Eduard Bondoc, psiholog clinican şi Doctor în Medicină.

Există şi modificări fiziologice pe care părinţii trebuie să le observe. De exemplu, este vorba despre dilatarea pupilelor, fenomen care apare în cazul adolescenţilor care consumă droguri.

„După care ne uităm foarte rapid şi adânc în ochii lui. În momentul în care a început să ia droguri pupilele se dilată şi această mediază durează destul. Am văzut că majoritatea sunt foarte isteţi se duc la farmacie şi-şi iau picături de ochi care să mascheze această mediază. Ce caută picăturile de ochi în ghiozdanul unui adolescent, care nu are probleme cu vederea? Este un semn mare de întrebare” mai spune psihologul Eduard Bondoc.

Totodată interesul scăzut pentru aspectul fizic şi igiena personală reprezintă o modificare comportamentală care părinţilor ar trebui să le dea de gândit că ceva se petrece cu copilul lor.

„Fetele care erau foarte atente cu igiena şi aspectul lor acum nu se mai îngrijesc.  Se îmbracă în aceleaşi haine, nu-şi mai îngrijesc părul, nu se mai machiază. Iarăşi este un semn de întrebare. O vede mama, o vede tata, este imposibil să nu-ţi dai seama” mai spune psihologul clinician Eduard Bondoc.

Afla mai multe despreadolescenticonsumdroguri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt