O serie de explozii puternice au zguduit din nou Beirutul. Sub tirul rachetelor a fost inclusiv zona aeroportului din capitala libaneză. Ţinta atacului ar fi fost presupusul succesor al liderului Hezbollah, ucis de israelieni săptămâna trecută. În timp ce atacurile continuă, două grupuri de români, ieri şi azi, 143 români din Liban au fost repatriaţi după ce au solicitat evacuarea de urgenţă. Vorbim de o mică parte din cei aproximativ 900 de conaţionali care încă se află în Liban.
Huge explosions have rocked Beirut tonight close to the Lebanese capital’s main airport.
— Ashlee Mullany (@AshleeMullany) October 3, 2024
A flight from Paris had just landed and was still taxiing as the explosions happened. We’re awaiting confirmation from IDF on who they were targeting…
We’ll have updates on @sunriseon7 pic.twitter.com/o9YfiRN2kz
În jur de ora 12 noaptea, o serie de explozii uriaşe s-au auzit în Beirut, aproape de aeroportul internaţional. Israelul a lansat 11 lovituri consecutive şi a ucis cel puţin 37 de oameni. Ţinta israelienilor ar fi fost presupusul succesor al lui Hassam Nasrallah, şeful Hezbollah. Atacul a fost atât de puternic încât putea fi văzut la zeci de kilometri distanţă. Presa israeliană a comparat explozia cu cea în care a fost ucis liderul Hezbollah. În timp ce au loc lupte aprige între Israel şi Hezbollah, zeci de români au fost evacuaţi de urgenţă din Liban. Este prima misiune de repatriere a României de la intensificarea bombardamentelor.
Avionul a aterizat la baza aeriană 90 din Bucureşti, însă primele persoane evacuate s-au reîntâlnit cu familiile abia 3 ore mai târziu, după ce au fost efectuate toate procedurile.
MARCEL CIOLACU, premierul României: "Au venit 69 de români, cum era normal, marea majoritate femei şi copii. Au fost puţine familii însoţite şi de soţi"
A doua zi un alt grup de 74 de români au fost evacuaţi.
RADU FILIP, purtător de cuvânt MAE: MAE şi Ambasada României în republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii lor de familie care şi-au semnalat prezenţa şi s-au înregistrat la instituţia diplomatică.
Dimineaţă, Beirutul se scufunda într-un nor de praf, fum şi deznădeşte.
At least three people were injured in air strike carried out by a drone and targeted a group of people in the southern suburb of Beirut. pic.twitter.com/mAn5JSX27Q
— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) October 4, 2024
La câteva ore după exploziile masive, ministrul de externe al Iranului a aterizat la Beirut. În plus, pentru prima dată de la escaladarea conflictului, armata libaneză a tras asupra poziţiilor israeliene din sudul Libanului. În tot acest timp, alarmele de raid aerian au sunat din nou în Israel, de această dată în oraşul Haifa. IDF spune că au fost interceptate două rachete care au fost lansate din Liban.
Între timp, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a ţinut rugăciunea de vineri la Teheran, unde l-a comemorat pe Nasrallah, şeful Hezbollah ucis de israelieni. În faţa miilor de oameni adunaţi la Marea Moschee, liderul iranian a cerut tuturor să se unească împotriva Israelului. Presa internaţională scrie că există suspiciuni că, de fapt, astăzi este înmormântat liderul Hezbollah, dar în secret, de frica unor atacuri.
ALI KHAMENEI, lider suprem al Iranului: Acţiunea magnifică a forţelor noastre armate (n.r. în atacul asupra Israelului) în urmă cu două sau trei nopţi a fost o operaţiune complet legală şi legitimă.
Acum, SUA se consultă cu Israelul despre un eventual atac asupra Iranului. Preşedintele american Joe Biden a declarat că sunt purtate discuţii despre un răspuns coordonat asupra infrastructurii petroliere a Iranului. Cu toate că tensiunile cresc de la o oră la alta, Biden a spus că nu crede că va fi un război total în Orientul Mijlociu. Afirmaţia vine în timp ce numărul persoanelor ucise în Liban se apropie de 2.000.
Hezbollah nu este singura grupare cu care are de furcă Israelul. Recent, Rezistenţa Islamică din Irak, o grupare susţinută de Iran, a revendicat un atac cu drone în sudul Israelului.