Atacul israelian în Rafah care s-a soldat cu 45 de morţi, inclusiv 32 de copii, a declanşat o furie internaţională.
Într-un discurs adresat parlamentului israelian, Netanyahu spune că investighează atacul din Gaza pe care îl numeşte o greşeală şi o tragedie.
Statele Unite au calificat imaginile drept „sfâşietoare”, dar au insistat că Israelul are dreptul să se apere. În acelaşi timp, Organizaţia Amnesty International cere ca Tel Avivul să fie investigat de crime de război. Atenţie, urmează detalii şi imagini care vă pot afecta emoţional.
Ne détournez pas le regard, retweeter, liker tout ce qui ce passe à Rafah c’est un GÉNOCIDE, déplacer des humains dans un endroit et les tuer c’est UN GÉNOCIDE ne laissez plus les autres donner un autre nom à ce qui se passe pic.twitter.com/vsJZ9dtRXs
(@syylllia) May 26, 2024
Agenţiile umanitare şi mai mulţi oficiali internaţionali au criticat atacul israelian din tabăra de refugiaţi din Rafah, care s-a soldat cu 45 de morţi, inclusiv 32 de copii. Un oficial de rang înalt al ONU a declarat că imaginile care vin din Gaza sunt „o dovadă a modului în care Rafah s-a transformat în Iadul pe pământ”
PHILIPPE LAZZARINI, şeful UNRWA: „Am văzut imagini, sunt profund deranjante şi înfiorătoare. Cred că am fost clari de mai multe ori. Nu există spaţiu sigur în Gaza”
Furia s-a declanşat şi printre vedetele americane.
CANDICE KING, actriţă americană: „Nu vorbesc despre guvernul israelian, vorbesc despre voi băieţi care încă tăceţi. Pentru că nu vreţi să vă pierdeţi sponsorul. Oamenii ard în aceste momente. Corpurile lor...vă puteţi imagina mirosul.”
— أحمد|Ahmed (@l_d70) May 28, 2024
“The beheaded babies should draw the line for us”
Influencer Candice King, enraged and shaken after seeing images of beheaded babies and bodies burned alive in Rafah, she said literally everything.
Shame on anyone who remains silent.#BINI_SOLFest2024… pic.twitter.com/kYboMAVkXK
În acelaşi timp, premierul israelian Netanyahu vorbeşte despre atac ca fiind o "greşeală tragică". Raidul a fost bazat pe „informaţii precise”, subliniază Israelul.
BENJAMIN NETANYAHU, premierul Israelului: „În Rafah am evacuat deja aproximativ un milion de rezidenţi necombatanţi şi, în ciuda eforturilor noastre de a nu le face rău, ceva s-a terminat, din păcate, tragic. Investigăm incidentul şi vom ajunge la concluzii, deoarece aceasta este politica noastră. Pentru noi – fiecare necombatant care este rănit este o tragedie. Pentru Hamas – este o strategie. Aceasta este toată diferenţa.”
Israelul se confruntă cu un vald de condamnări şi din Columbia. Oficialii de acolo spun că Israelul are un guvern care comite un genocid în Gaza.
LUIS GILBERTO MURILLO, ministrul de Externe din Columbia: „Ştiţi deja că am rupt legăturile cu Israelul. Tot mai multe ţări susţin procesul Curţii Internaţionale de Justiţie din partea Africii de Sud. Tot mai multe ţări susţin că Palestina are drepturi depline în ONU. Palestina este recunoscută ca stat, iar pasul pe care îl facem acum este să accelerăm înfiinţarea unui birou de reprezentare la Ramallah, în capitala administrativă a Autorităţii Palestiniene. Acesta va fi un mesaj foarte important.”
Unda de furie a ajuns şi la Paris, Barcelona, Madrid, dar şi New York unde mii de oameni au protestat faţă de masacrul din Rafah. La Paris, forţele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene.
Acum, organizaţia Amnesty International cere Curţii Penale Internaţionale să ancheteze Tel Avivul de 'crime de război' şi pentru acţiunile din Rafah. În acelaşi timp, Statele Unite au calificat imaginile drept „sfâşietoare”, dar au insistat că Israelul are dreptul să se apere.