Dacă în trecut era considerară o boală întâlnită cu precădere în rândurile persoanelor peste 50 de ani, astăzi tot mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu accident vascular cerebral. Stilul de viaţă, stresul şi alimentaţia se numără printre principalele cauze care declanşează boala.
Medicii atrag atenţia cu privire la faptul că, într-adevăr, astăzi, media de vârstă a persoanelor diagnosticate cu AVC a scăzut considerabil.
„În ultima vreme asistăm la scăderea treptei de vârste, adică întâlnim AVC şi la tineri. Factorii de mediu, alimentaţia, bolile metabolice sau dislipidemiile, suferinţele cardiace care generează embolism cu plecare cu trombuşi în circulaţie, toate acestea reprezintă cauze ale AVC-ului” a declarat la Medika TV, prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar de Radiologie şi Imagistică Medicală, director medical în cadrul Clicilor Medima.
Principalele cauze sunt generate de stilul de viaţă nesănătos, dar şi de moştenirea genetică a fiecărei persoane.
„Înainte era un pic mai simplu, se făcea un tromb pe carotidă care migra şi era apanajul vârstei peste 50-60 de ani. În momentul de faţă vorbim despre accidente şi la 40 de ani şi accidente serioase. De aici plecăm, de la stilul de viaţă, stresul cotidian şi predispoziţia genetică pentru dislipidemii” a mai spus prof. univ. dr. Gheorghe Iana, la Medika TV.