Ziua de 8 mai este dedicată anual Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, o zi în care se celebrează moştenirea lui Henry Dunant. Viziunea sa a dus la crearea Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi a impulsionat generaţii întregi de voluntari să se dedice umanităţii.
„Astăzi, 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Mişcării de Cruce Roşie şi de Semilună Roşie, un moment esenţial pentru a celebra şi recunoaşte munca neobosită a milioanelor de voluntari şi angajaţi care îşi dedică viaţa pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. În calitate de Preşedinte al Crucii Roşii Române, sunt profund onorată să stau alături de această comunitate globală incredibilă. Astăzi nu doar că reflectăm la istoria şi realizările noastre, dar şi reînnoim angajamentul faţă de principiile umanitare universale care ghidează fiecare acţiune a noastră - umanitate, imparţialitate, neutralitate, independenţă, voluntariat, unitate şi universalitate”, a declarat Camelia Şucu, Preşedintele Crucii Roşii Române.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sărbătoreşte 161 de ani de acţiune umanitară la nivel mondial. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neîncetat pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi. Aceştia se află pe teren în locurile afectate de dezastre şi conflicte, acordând primul ajutor, oferind îngrijire, distribuind materiale umanitare esenţiale.
În România, Crucea Roşie Română, parte a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, are o lungă tradiţie de ajutorare a persoanelor vulnerabile. Cei peste 8.000 de voluntari din toată ţara ajung la zeci de mii de oameni în fiecare an, prin intermediul programelor de sănătate, de reducere a riscului de dezastre, de incluziune socială şi multe altele.