Vânzările din comerţ, +8% faţă de 2023. România, printre primele locuri din UE la creştere

Vânzările din comerţ, +8% faţă de 2023. România, printre primele locuri din UE la creştere

În primele cinci luni ale acestui an, afacerile din comerţul cu amănuntul au înregistrat o creştere de 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a 2023.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că rezultate bune din comerţ au fost susţinute de mai ales de produsele nealimentare şi de carburanţi. Doar în luna mai, creşterea vânzărilor a fost de 5,7% faţă de mai 2023. Potrivit INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate creşterea pentru ianuarie – mai 2024 a fost de 6,4% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Plafonarea preţurilor a susţinut vânzările din retail

Plafonarea adaosului comercial continuă să susţină, alături de puterea de cumpărare a românilor, şi vânzările segmentului de retail.

În primele cinci luni, vânzările din retail au crescut datorită produselor nealimentare (+13,3%) şi carburanţilor (+4,5%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 3,5%. Ajustat sezonier, produsele nealimentare au crescut cu 11,5%, carburanţii cu 3,7%, iar alimentele, băuturile şi tutunul cu 2,8%. În mai, comparativ cu 2023, creşterea a fost de 5,7%.

Deşi retailerii au criticat plafonarea adaosului, aceasta s-a dovedit benefică pentru economie şi cetăţeni, stimulând consumul privat, un motor esenţial al creşterii economice în T1 2024. De exemplu, consumul privat a crescut în aprilie 2024 cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

Eurostat: România, printre primele locuri din UE la creşterea faţă de mai 2023

În luna mai, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Cele mai semnificative avansuri s-au înregistrat în Luxemburg (10,4%), Croaţia (8,4%) şi România (6,5%), conform Eurostat. În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au urcat cu 0,7%, iar cele de produse non-alimentare cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 0,8%. Comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% atât în zona euro, cât şi în UE.

 

Afla mai multe despresalariucomerţ
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt