UPDATE - Apel la atenţia turiştilor după ce o mină marină s-a lovit de un dig şi a explodat la Costineşti. „Dacă văd o minge cu ţepi maro, să anunţe Salvamarul”

UPDATE - Apel la atenţia turiştilor după ce o mină marină s-a lovit de un dig şi a explodat la Costineşti. „Dacă văd o minge cu ţepi maro, să anunţe Salvamarul”
foto: INQUAM Photos / Costin Dinca.jpg

Analistul militar Ion Petrescu a arătat la Prima News că este probabil să mai apară alte mine în Marea Neagră, în măsura în care vor continua şi confruntările dintre Rusia şi Ucraina cel puţin până la finalul acestui an.

„Pasii urmatori - să fie localizată a doua mină din largul apelor marine, iar geniştii vor acţiona pentru dezamorsarea ei, au la dispoziţie şi o navă specializată pentru asta, sunt specialişti şi vor reuşi să-i păzească pe cei de pe litoral de pericolul unei explozii. Turiştilor le recomand dacă văd pe apă un obiect rotund ca o minge dar mult mai mare şi cu ţepi de culoare maronie, să atenţioneze salvamarii imediat, care vor anunţa structurile de urgenţă”, a spus analistul.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Autorităţile din Constanţa intervin la această oră după o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti.

ISU Constanţa a anunţăt că vorbim despre ”o posibil mină marină”. La faţa locului intervin mai multe echipaje.

,,Bucăţi de piatră aruncate în sus. De aici începe apa, de unde a stropit. Multe bucăţi de piatră le-a aruncat sus, pe dealul ăsta. Undeva pe aici prin zona asta s-a întâmpat. A bubuit pe pietre şi a aruncat tot sus, în aer", a declarat un martor care era în zonă în momentul exploziei.

 

Alţi turişti susţin că au zărit în zonă încă o mină, însă autorităţile nu au găsit-o deocamdată. ,,În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată", a anunţat MApN.

În luna martie a acestui an, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, a declarat că Fregata „Regele Ferdinand” a participat, de la începutul războiului din Ucraina, la cinci misiuni pentru neutralizarea unor mine marine în Marea Neagră. „În total au fost confirmate şi distruse 70 de mine marine în Marea Neagră, una de Georgia, patru de Bulgaria, cinci de România, şapte de Turcia şi 53 de Ucraina”.

ştire în curs de actualizare

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt