Universitatea din Bucureşti a solicitat joi dimineaţă eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni. De ce sunt acuzaţi protestatarii

Universitatea din Bucureşti a solicitat joi dimineaţă eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni. De ce sunt acuzaţi protestatarii

Universitatea din Bucureşti a dat joi dimineaţă termen până la ora 22.00 manifestanţilor pro-palestinieni să elibereze spaţiul său de pe Şoseaua Panduri, acuzând acţiunile de vandalizare din ultimele zile a unor monumente istorice, a spaţiilor mai multor facultăţi şi actele de anarhie.

De asemenea, instituţia de învăţământ invocă şi sesizările tot mai numeroase din partea studenţilor şi a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice asupra celor care s-au manifestat împotriva acţiunilor întreprinse de protestatari, disconfortul major pe care îl creează, precum şi faptul că protestul este neautorizat.

”La ceremoniile de absolvire din datele de 12 iunie 2024 şi, respectiv, 14 iunie 2024, ale Facultăţilor de Sociologie şi Asistenţă Socială la care au participat în jur de 1.000 de persoane, studenţi, absolvenţi, cadre didactice, părinţii şi prietenii acestora etc., au fost perturbate de mai multe ori de către protestatari prin discursuri rostite la megafon şi, inclusiv, prin urcarea pe scena pe care s-au oferit diplomele de absolvire, precum şi arborarea steagului Palestinei pe Monumentul Anei Davila”, afirmă reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, care remarcă gradul de organizare al protestului, faptul că protestatarii au beneficiat de servicii de catering de mai multe ori pe zi, utilizarea unor ghiduri de protest, iniţial, în limba engleză, care sunt distribuite persoanelor invitate să se alăture acţiunii, dar şi participarea la protest a mai multor persoane care nu fac parte din comunitatea UB.

O manifestaţie pro-Palestina a început în 20 mai la rectoratul Universităţii Bucureşti, după modelul celor din Statele Unite, protestatarii instituind o tabără în care deja au fost instalate corturi. Principala lor solicitare este ca instituţia de învăţământ să întrerupă orice colaborare cu Israelul sau cu instituţiile din Israel. La acel moment, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Bogdan Oprea, preciza că universitatea are încheiat un singur parteneriat cu o instituţie de învăţământ superior din Statul Israel, că Universitatea din Bucureşti nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României şi în politica internă a altor state, şi că susţine dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare.
 
Joi, Oprea a anunţat că Universitatea a solicitat eliberarea spaţiului ocupat de protestatari şi a prezentan şi motivele acestui demers, notează news.ro.

Afla mai multe despreprotestpalestinauniversitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt