Ungaria şi Slovacia îl susţin pe Rutte la şefia NATO. România a rămas singura ţară care se opune

Ungaria şi Slovacia îl susţin pe Rutte la şefia NATO. România a rămas singura ţară care se opune

Ungaria a renunţat la opoziţia faţă de Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, a anunţat marţi presa olandeză, citată de Reuters.

Viktor Orban nu şi-a reiterat cererea de scuze din partea lui Rutte pentru ceea ce Orban a descris luna trecută drept opinii "problematice" privind Ungaria.

Scuzele au fost una dintre cele două condiţii pe care Ungaria le-a pus pentru aprobarea lui Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO.

Cealaltă condiţie, ca Ungaria să nu asigure finanţarea pentru Ucraina sau să trimită personal în ţara sfâşiată de război, a fost îndeplinită deja săptămâna trecută de Stoltenberg.

Cum preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a anunţat că nici ţara sa nu se mai opune candidaturii lui Rutte, România a rămas singura opoziţie pentru olandez.

Iohannis a declarat în martie că va candida pentru funcţia de conducere a NATO, argumentând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în conducerea euro-atlantică

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Turcia au anunţat deja că îl susţin pe Rutte drept succesor al lui Stoltenberg, care va demisiona în octombrie, la conducerea NATO.

Afla mai multe despreorbanungariaruttenato
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt