Un elev de clasa a şasea a murit în atacul armat de la o şcoală din Iowa

Un elev de clasa a şasea a murit în atacul armat de la o şcoală din Iowa
foto: news.ro

Un elev de clasa a şasea a fost ucis şi alte cinci persoane au fost rănite după ce un tânăr de 17 ani a deschis focul la o şcoală din Iowa, în prima zi de cursuri după vacanţa de iarnă, afirmă oficiali din domeniul aplicării legii, citaţi de Reuters.
Suspectul a fost identificat ca Dylan Butler, un elev de la Liceul din Perry, au afirmat oficialii, la un briefing de presă. El a fost găsit mort de forţele de intervenţie, cu ceea ce pare a fi o rană autoprovocată cu o armă de foc.
Poliţia a mai descoperit un dispozitiv exploziv improvizat în timpul căutărilor prin liceu, a declarat presei Mitch Mortvedt, director adjunct la Departamentul de stat pentru Urmărire Penală. Reprezentanţi ai pompierilor şi ai Biroului federal pentru Alcool, Tutun, Arme de foc şi Explozivi au preluat în siguranţă dispozitivul.
Atacul armat din Iowa, în prima zi de cursuri din 2024 în district, face parte dintr-o serie de acte de violenţă cu arme de foc în şcolile din SUA, care s-a agravat în ultimii ani.
În 2023, au fost 346 de incidente în care o armă a fost etalată sau folosită la şcoală sau în care un glonţ a ajuns pe terenul şcolii, potrivit Bazei de date K-12 privind incidentele armate în şcoli. Acesta este cel mai mare număr anual din datele site-ului, care merg până în 1966, şi reprezintă al treilea an consecutiv în care recordul este doborât.
Patru astfel de incidente au avut deja loc în 2024, deşi anul a început doar de patru zile, potrivit site-ului.
Perry, un oraş cu circa 7.900 de locuitori, se află la circa 64 de kilometri nord-vest de Des Moines, capitala statului. Gimnaziul şi liceul împart acelaşi campus.
Atacul a avut loc după ora 7.30 a.m. (13.30 GMT), înainte ca majoritatea elevilor să intre în clădire. Butler era înarmat cu o puşcă acţionată de pompă şi cu un pistrol, a afirmat Mortvedt.
Butler a avut mai multe postări pe reţelele sociale în jur de momentul atacului, a mai spus Mortvedt fără a oferi detalii. El a arătat că mobilul atacatorului este investigat.
 
Patru dintre răniţi sunt elevi şi al cincilea este un administrator al şcolii, a spus Mortvedt, care a refuzat să ofere nume. Un alt district şcolar, Easton Valley, a emis un comunicat în care se arată că a aflat că directorul liceului, Dan Marburger, este administratorul rănit în atac.
 
Una dintre victime este în stare critică, dar nu pare să aibă răni care să îi pună viaţa în pericol, a spus Mortvedt, în timp ce celelalte patru sunt în stare stbilă.
 
”Această tragedie fără sens a zguduit întregul nostru stat şi vreau ca această comunitate să ştie că fiecare locuitor din Iowa este alături de voi”, a declarat, la briefing, guvernatorul din Iowa Kim Reynolds.
 
Agenţi FBI de la biroul din Omaha-Des Moines participă la anchetă, iar procurorul general al SUA Merrick Garland a fost informat despre atac, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie.
 
”Nu putem permite ca aceste tragedii să continue”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe Karine Jean-Pierre. ”Trebuie să facem ceva”, a spus ea.
 
Candidatul republican la preşedinţie Vivek Ramaswamy avea programat un miting în Perry, dar evenimentul a fost transformat într-o rugăciune, după ce s-a aflat de atac, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei.
 
În Iowa va avea loc, în 11 zile, prima competiţie la nivel de stat pentru nominalizarea republicană la Preşedinţie.
 
”Rugaţi-vă pentru comunitate din Perry, Iowa în această dimineaţă”, a afirmat Ramaswamy pe platforma socială X.

Afla mai multe despresuaatac armatscoala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt